Rotterdam Late Night #92 Wereldvluchtelingendag

Rotterdam Late Night / Pauluskerk
di 20 jun 19:00 - 20:30
  • 20 jun
    19:00 - 20:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Rotterdam Late Night presenteert op dinsdag 20 juni een speciale editie die geheel in het teken staat van Wereldvluchtelingendag. In samenwerking met de Pauluskerk Rotterdam presenteren we een inspirerend en scherp programma in Theater Rotterdam. Ernest van der Kwast brengt een ode aan Pauluskerk-vrijwilliger Edita Ghukasyan. Ignace Schellekens-Franssen van VluchtelingenWerk en Maarten Goezinnen van Stichting ROS vertellen over het belang van een woonvoorziening voor ongedocumenteerde ouderen. Ook schuift fotograaf Mona van den Berg aan, met Lala Sid-Ahmed – een van de geportretteerden uit haar boek Ongedocumenteerd dat op 20 juni wordt gepresenteerd. Architect en public space detective Floor van Ditzhuyzen geeft een minicollege over vijandige architectuur en stedelijke ongastvrijheid. De muzikanten van de band The Transformers brengen hartverwarmende muziek die verbindt, vanuit eigen ervaringen met het leven op straat. Let op: we starten om 19.00 uur!

Op Wereldvluchtelingendag, vooraf aan Rotterdam Late Night, vindt om 17.30 uur een gezamenlijk diner plaats in de foyer van Theater Rotterdam. Eet je mee? Schrijf je dan hier in. 

DE GASTEN

We openen het speciale programma op Wereldvluchtelingendag met een ode voor de Armeense Edita Ghukasyan, vrijwilliger bij de Pauluskerk. Als voormalig migrant weet ze uit ervaring dat iedereen hier onvoorwaardelijk welkom is. Edita belegt brood bij het Open Huis, schenkt thee in en maakt een praatje met bezoekers: kleine gebaren van grote betekenis. Presentator Ernest van der Kwast brengt een warme ode aan deze vrijwilliger, die sinds 2014 ook huisfotograaf van de Pauluskerk is.

Meer gezondheidsproblemen, geen verblijfplaats, een slinkend netwerk. Ongedocumenteerde ouderen, die vaak al decennia in Nederland zijn, kunnen zonder papieren nergens goed terecht. Dat maakt kwetsbaar. Ignace Schellekens-Franssen van Vluchtelingenwerk en Maarten Goezinnen van Stichting ROS pleiten voor een woonvoorziening voor ouderen zonder verblijfsvergunning. Hoe kan Rotterdam hun een veilige plek bieden, met de zorg en rust die ze nodig hebben?

Fotograaf Mona van den Berg portretteerde voor haar boek Ongedocumenteerd en op leeftijd onder meer Lala Sid-Ahmed, die vluchtte voor de Algerijnse burgeroorlog en jarenlang onder een snelweg in Rotterdam sliep. In het boek, dat op 20 juni verschijnt, heeft Van den Berg het leven van verschillende ouderen zonder verblijfsvergunning vastgelegd, en tekende hun indrukwekkende verhalen op. Wat dragen ze mee in hun hart? Waar in Nederland vonden ze een vangnet?

Het moment dat de bankjes van station Rotterdam Centraal vanwege ‘overlast’ werden verwijderd, staat nog vers in ieders geheugen. In haar minicollege gaat architect, onderzoeker en public space detective Floor van Ditzhuyzen dieper in op stedelijke (on)gastvrijheid. Wie bepaalt welk gedrag gewild is in de stad, en wat zijn daarvan de consequenties? Van Ditzhuyzen helpt de gemeente graag een handje, en brengt vijandige architectuur in kaart als @publicspace_detective.

De Rotterdamse band The Transformers bestaat uit getalenteerde muzikanten die persoonlijk ervaring hebben met het leven op straat. Hun popmuziek vertelt het eerlijke verhaal van de stad. De liedjes roepen op tot verbinding en vieren de kracht van weerbaarheid: trots en steengoed!