Meer dan tweeduizend jaar geleden schreef men verhalen op waar we ons vandaag de dag nog aan vast klampen. Toen Eva de appel van de boom plukte ontstond er kennis van goed en kwaad en begonnen we ons te schamen voor onze naaktheid. Sinds de industriële revolutie is economische groei het heilige ideaal geweest, kapitalisme en consumentisme doken op en in 1885 besloten de grootmachten van Europa Afrika met potlood en liniaal op te delen. Het zijn deze grote veranderingen geweest waar we vandaag de dag onze beschaving op baseren.
Maar hoe beschaafd zijn we eigenlijk? En wat leren we van de beschavingen voor ons? Wanneer de ene beschaving afbrokkelt lijkt de ander zich al aan te dienen en bouwen we zo snel mogelijk iets nieuws op zonder stil te staan bij de brokstukken van het verleden. We zijn dagelijks bezig met onze toekomst: we proberen rampen te voorkomen, te emanciperen en te kiezen welke mensen de wereld draaiende moeten houden.
Maar als we kritisch naar ons geschiedenis kijken kunnen we dan opgelucht ademhalen met het besef dat het stukken beter gaat of zijn we compleet verdwaald geraakt en is onze beschaving toch slechts een dun laagje vernis? Collectief Het Paradijs creëert een plek waar de ruimte continue zal transformeren, door hen die zich de beschaafden noemen.
Collectief Het Paradijs
Sinds 2018 bestaat Collectief Het Paradijs, als afstudeerklas van de mimeopleiding. Het bestormde de podia met Paradijsvertraging en bouwde sindsdien verder aan een oeuvre. Het collectief maakte voorstellingen als Vormen van opdringerigheid (part one), Reis naar Mars, Vormen van opdringerigheid (de theaterversie), en Descend into the grave. De groep maakt rauw werk, dat op een beeldende, energieke manier de tijdgeest aan de orde stelt