Il Disperato

Theater Rotterdam: Wunderbaum
Feeling Curious?
za 28 sep - zo 29 sep
Wunderbaum

Een gewone familie zit vast in een huis. Geen groot huis, gewoon.
Een familie zoals zovelen, misschien niet veel geld, gewoon zeg maar.
Ze hebben allemaal ruimte nodig, alleen.
Hoe definieer je die eigen ruimte?
Waar houdt onze gemeenschappelijkheid op?
Wie is deze gewone familie?
En hoe kun je de ander redden als je niet eens jezelf kunt redden?

Een moderne tragedie zonder uitweg.

Een moderne tragedie zonder uitweg.

In de afgelopen twee jaar zijn er veel gezinnen in financiële moeilijkheden geraakt, familiaire spanningen zijn opgelopen. Het geweld, de woede en de sociale afstand zijn gegroeid. Hebben we nog hoop?

Voor Il disperato (De wanhopige) onderzoekt Wunderbaum hoe iemand tot een wanhoopsdaad komt. De vraagt dringt zich op: wanneer noemen we iets een monsterlijke daad? De Franse toneelschrijver François Mauriac zegt: Wat is dat, een monster? Ik probeer figuren te beschrijven waarin het sublieme en het walgelijke, de laagste impulsen en de hoogste doelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat zijn mijn monsters.

Let op
Italiaans gesproken met Nederlands boventiteling.
Deze voorstelling behandelt o.a. het onderwerp zelfdoding. Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

 

Feeling Curious?
Il Disperato is a part of International Performance Festival Feeling Curious?

Find out more about the festival

Nagesprek op 28 september 21:00
Presentator Shula Tas in gesprek met criminologe en forensisch psychologe Marieke Liem

Marieke Liem is hoogleraar Geweld en Interventies aan de Universiteit Leiden, waar zij en haar team de Dutch Homicide Monitor coördineren. Haar onderzoeksinteresses hebben betrekking op interpersoonlijk geweld, met specifieke onderzoeksprojecten naar doding in gezinsverband (waaronder partnerdoding, kinderdoding en ouderdoding), de relatie tussen geweld en psychische stoornis, doding gevolgd door zelfdoding, de effecten van langdurige detentie op gewelddadige delinquenten, en internationaal vergelijkend onderzoek naar dodelijk geweld.

Shula Tas is schrijver en presentator/programmamaker. Als freelancer maakte en presenteerde ze onder meer programma’s voor de Rode Hoed, de Balie en Paradiso en schreef ze voor o.a. Het Parool, Brandpunt+ en de Volkskrant. In 2023 onderzocht ze in de docuserie Shula door stad en Iand de culturele kloof tussen stad en platteland, voor het Algemeen Dagblad. In 2022 maakte ze haar literaire debuut met de roman Waar gezongen wordt, bij Uitgeverij Podium.

 

Team

van Marleen Scholten met Marleen Scholten, Alessandro Riceci, Ludovica Callerio, Elisabetta Bruni dramaturgie Dafne Niglio scenografie Maarten van Otterdijk kostuumontwerp Rosa Mariotti fotografie C. Trimboli producent Wunderbaum, Associazione TRAK, Theater Rotterdam speciale dank aan RomaEuropa, Zona K, Arti e Spettacolo, Tiziana Colla, Paolo Aniello, Paolo Giulini (criminoloog), Roberto Bezzi (verantwoordelijke afdeling educatie huis van Bewaring Milaan) met steun van IntercettAzioni - Centro di Residenza Artistica della Lombardia, Residenza Spazio Nobelperlapace / Arti e Spettacolo L'Aquila