In RUBATO verdiept een twintigtal jonge nieuwkomers zich in de rol van muziek in de kampen. Ze spreken met een overlevende van de Jappenkampen en een deskundige van Kamp Westerbork. Op basis van deze gesprekken en hun eigen ervaringen maken zij een voorstelling. Welke betekenis had muziek te midden van alle gruwelijkheid? Was het ook een vorm van verzet? En wat vertelt dat ons over onze verhouding tot de oorlogen van nu?
Ook dit jaar zetten honderden jongeren door heel Nederland zich in om 4 mei van betekenis te voorzien. In het kader van Theater Na de Dam verdiept theatermaker Jasper Vaillant zich elk jaar in een ander aspect van de Tweede Wereldoorlog dat in de geschiedenis onderbelicht is gebleven. Zo staat Theater Rotterdam niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de horror van het heden.
Donatie ticketopbrengst
Jaarlijks herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Hoewel 4 en 5 mei traditioneel gaan over de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Theater Rotterdam en Hotel Modern doneren daarom een deel van de inkomsten van de voorstellingen op 4 en 5 mei aan twee goede doelen; Theatre Day Productions en Standing Together.
Standing Together is een grassroots beweging die Joodse en Palestijnse burgers van Israël verbindt en mobiliseert voor vrede, gelijkheid en sociale en klimaatrechtvaardigheid. Vanuit de overtuiging dat de meeste mensen veel meer gemeen hebben dan wat ons van elkaar scheidt.
De theatermakers van Theatre Day Productions (Ayyam Al Masrah) werken in overvolle scholen, in opvangkampen of gewoon op straat in Gaza. Ze creëren ze een plek waar gevoelens van verdriet en verlies kunnen worden gedeeld maar waar ook steun en troost is. Waar oorlogskinderen kunnen ontspannen en zich herinneren hoe het is om gewoon kind te zijn. Al is het maar voor even.
In de pers
"Zingen tegen de pijn: Achttien jongeren laten op 4 en 5 mei muziek uit concentratiekampen tot leven komen" - Emile van de Velde, Havenloods
RUBATO werd getipt door Rachel Pouwer van NPO Cultuur
Rayyan werd geïnterviewd door Marjolein Kooyman van het Algemeen Dagblad