TOBAN

X_YUSUF_BOSS
vr 17 jan 20:15
TOBAN onthult de realiteit van ongelijkheid in een krachtige viering van dans en persoonlijke verhalen doordrenkt met expressie, verzet en ongeëvenaarde veerkracht.
  • 17 jan
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Welkom bij een voorstelling die dieper graaft dan de oppervlakte, waar dans niet alleen een beweging is, maar een stem van verzet en veerkracht. TOBAN, de nieuwste creatie van choreograaf Mohamed Yusuf Boss onder de vlag van X_YUSUF_BOSS, neemt je mee op een reis door de complexe gelaagdheid van ongelijkheid in kansen.

TOBAN verkent het idee dat je altijd kunt zijn wie je wilt zijn, maar dat krachten van buitenaf dit streven kunnen beperken en vormgeven. Zoals de legendarische James Baldwin het krachtig verwoordde: “You have to choose who you are and force the world to deal with you, not with its idea of you.”

TOBAN begon als een diepgaand onderzoek van de persoonlijke verhalen van Mohamed, de performers en alle jongeren die deelnamen aan het project HIDDEN. Deze verhalen, verzameld tijdens uitwisselingen tussen Groningen en Katlehong in Zuid-Afrika, vormen de emotionele brandstof voor TOBAN: “Door dans willen we het publiek de emotionele lagen van kansenongelijkheid laten ervaren, inzichten delen die moeilijk met woorden over te brengen zijn en een groter bewustzijn creëren voor onze eigen positie en die van anderen,” zegt Mohamed.

Deze voorstelling vormt een artistieke zoektocht naar verbondenheid en begrip, geworteld in uitgebreid onderzoek en persoonlijke verhalen. Een getalenteerde cast van zes dansers - drie afkomstig uit Nederland en drie uit Zuid-Afrika - brengt deze verhalen tot leven op het podium.

TOBAN nodigt je uit om deel te nemen aan een intieme verkenning van wat het betekent om niet tot de dominante groep te behoren. Ontdek resonanties die optreden wanneer je geconfronteerd wordt met ongelijkheid en voel de impact ervan op het leven van vandaag en de generaties van morgen.

Team


artistiek directeur en choreograaf (regie) Mohamed Yusuf Boss creatief producent & zakelijl directeur Mark Fischer dramaturg Merel Heering dansers Shara Maaskant, Ser Sebico, Ada Daniele, Thato Qofela, Abel Vilakezi en Kgadi Motsoane componist Rik van den Heuvel scenografie Andre Pronk ontwerp kostuums Omar Munie uitwisselingsprogramma Ton Brandsen en Lauren Schrijvers