Zvizdal

Berlin
vr 3 jan 20:15 - 21:30
Chernobyl – so far so close
  • 3 jan
    20:15 - 21:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Tsjernobyl, 26 april 1986.
Door het mislukken van een kernproef en de ontploffing van een reactor neemt het leven van de mensen in en rond de stad Pripyat een drastische wending. De mensen van zo’n 90 steden en dorpen in een straal van 30 km rond de reactor worden geëvacueerd uit hun huizen om er niet meer weer te keren. 

Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie en een nieuw aangeboden huis. Ze verkiezen in hun oude dorp, in hun huis te blijven. Een spookdorp. Alle bekenden zijn verdwenen, alleen hun geplunderde huizen getuigen van een voormalige bedrijvigheid. Versteende plaatsen, overwoekerd door de natuur die weer vrij spel krijgt. Zvizdal toont Pétro en Nadia, beiden de 80 jaar ver voorbij, die onverwoestbaar stand houden in de besmette zone en een zelf verkozen eenzaamheid. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post.

Vijf jaar lang reisde BERLIN meermaals per jaar naar Tsjernobyl om telkens een tijd met Pétro en Nadia door te brengen, hen voor de camera te interviewen en hun leven en keuzes te volgen.

Hoe draagt men een afzondering van jaren? Hoe vergaat het het echtpaar bij het ouder worden? Wat als één van hen overlijdt? Volgen andere bewoners hen naar hun geboortegrond of zal Zvizdal langzaam maar zeker worden ingepalmd door de natuur na jaren lang vrij spel?

Er zijn de bijgeloven, er is de wodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, de ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld. Er zijn het stokoude paard en de uitgemergelde koe.

Op scène staan grote schermen, met eronder drie maquettes van het dorp van Pétro en Nadia. Totaalbeelden en close-ups wisselen elkaar af in dit universeel portret over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en ja, ook liefde tussen twee mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar.

Zvizdal werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en speelde sinds haar première in mei 2016, meer dan 200 keer in 16 verschillende landen.

In de pers

'Wat uiteindelijk rest, is grote bewondering voor Nadia en Petro en voor de manier waarop de Vlaamse groep de poezie uit het moeilijke leven van het stel heeft weten destilleren.' - Trouw ★★★★☆

Uiteindelijk ontstijgt het verhaal het kleine Zvizdal en wordt het groot in de vragen die het oproept over (mede)menselijkheid en (on)afhankelijkheid. En ach, hoe graag wil je weten hoe het afloopt!' - De Volkskrant ★★★★☆

20 jaar BERLIN
Om het 20-jarig jubileum te vieren, presenteert Theater Rotterdam een speciale BERLIN-selectie: Zvizdal (3 jan), The Making of Berlin (4 jan) en de installatie Wie oud wordt....

Onderdeel van

20 jaar BERLIN

Theater Rotterdam viert het 20-jarig jubileum van BERLIN met een speciale selectie van drie werken: The Making of Berlin, Zvizdal en de installatie Wie oud wordt….

Over BERLIN

BERLIN, opgericht in 2003 door Yves Degryse, Bart Baele en Caroline Rochlitz, combineert documentaire en theater. Het gezelschap gebruikt film, muziek, technologie en tekst om universele verhalen over menselijke samenlevingen te vertellen. Hun werk staat bekend om zijn creatieve benadering van de werkelijkheid, met een kritische en kleurrijke blik.

Met projecten als de cycli Holoceen (over steden en dorpen wereldwijd) en Horror Vacui (waargebeurde verhalen), creëerde BERLIN hoogtepunten zoals Bonanza, True Copy, en The Making of Berlin. Ook buiten deze cycli maakten ze indruk met projecten als Wie oud wordt… en Ramble Song. In 2015 ontving BERLIN de Ultima voor Podiumkunsten, en meerdere voorstellingen werden geselecteerd voor prestigieuze theaterfestivals.

Met hun 20-jarig bestaan op komst breidt BERLIN uit: jonge makers zoals Fien Leysen (ALABAMA, 2024) en Emma Lesuis (2026) sluiten zich aan, en het nieuwe project YouTurn biedt kunstenaars toegang tot het archief. Sinds de première van hun eerste voorstelling Jerusalem in 2004, blijft BERLIN grenzen verleggen en vernieuwen.

Biografie Yves Degryse

Yves Degryse (°1977) is artistiek leider van BERLIN, het gezelschap dat hij in 2003 samen met Bart Baele en Caroline Rochlitz opricht. Hij vormt daarnaast, samen met Barbara Raes en Melih Gençboyacı, vanaf oktober 2023 de artistieke leiding van NTGent. Sinds 2022 zet hij solo de artistieke lijn uit bij BERLIN, met The  making of Berlin als eerste wapenfeit. Tegelijk creëerde hij binnen het gezelschap ruimte voor het ondersteunen van jonge makers, twee associate artists die elk binnen BERLIN een project realiseren. Degryse maakte van 2000 tot 2009 ook deel uit van het theatercollectief SKaGeN. Hij volgde een acteursopleiding bij Dora van der Groen en speelde bij verschillende gezelschappen (De Queeste, De Onderneming, De Maan, Comp. Marius). Naast zijn werk in het theater is hij ook regelmatig te zien op televisie en in films (Chantal, Callboys, De Helaasheid der Dingen, Broken Circle Breakdown, etc). (foto: Koen Broos)

Team

met Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc concept Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson scenografie Manu Siebens, Ina Peeters, BERLIN interviews Yves Degryse, Cathy Blisson camera & montage Bart Baele, Geert De Vleesschauwer geluidsopnames Toon Meuris, Bas de Caluwé, Manu Siebens, Karel Verstreken tolk Olga Mitronina soundtrack & mixing Peter Van Laerhoven productie Laura Fierens communicatie Sam Loncke zakelijke leiding Kurt Lannoye administratie Jane Seynaeve spreiding Eveline Martens coproducenten Het Zuidelijk Toneel [Tilburg, NL], PACT Zollverein [Essen, DE], Dublin Theatre Festival [IE], LE CENTQUATRE [Parijs, FR], Kunstenfestivaldesarts [Brussel, BE], Brighton Festival [UK], BIT Teatergarasjen – House on Fire [Bergen, NO], Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main [DE], Theaterfestival Boulevard [Den Bosch, NL], Onassis Cultural Centre [Athens, GR] - In samenwerking met deSingel [Antwerpen, BE] - BERLIN is creative associate bij deSingel [Antwerpen, BE] en artiste associé in CENTQUATRE [Parijs, FR]. met steun van de Vlaamse Gemeenschap