foto Julian Maiwald

MAMA DADA

Theater a/d Rijn / Ludwig Bindervoet
do 27 mrt 20:15
Een onvoorspelbare onewoman-happening
  • 27 mrt
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Ludwig Bindervoet maakt met de vulkanische performance MAMA DADA zijn regiedebuut als solomaker. Een onvoorspelbare onewoman-happening over geniale waanzin, het ware kunstenaarschap en absolute vrijheid.

Elsa von Freytag-Loringhoven, a.k.a. ‘de dada-barones’, is de moeder van de moderne kunst, de aller, allereerste performancekunstenaar. Een vrouw die begin 20e eeuw van Berlijn tot New York een wild leven leidde, die van zichzelf een levend queerkunstwerk maakte, haar hoofd kaalschoor en vermiljoenrood verfde. Een vrouw die rondliep met een gipsen fallus als accessoire, en die en passant een urinoir tot kunstwerk verhief. Elsa belandde aan de zelfkant van de maatschappij. Ze verzette zich met haar provocatieve poëzie en haar liederlijke présence tegen de idee-fixe van het mannelijke genie.

Met MAMA DADA brengt Ludwig deze anarchistische en onvolprezen pionier voor het eerst naar waar ze thuishoort: de bühne. Samen met actrice en theatermaker Ellen Goemans duikt Ludwig in de muzikaliteit en lijfelijkheid van de dada-taal. Ze bewijzen voor eens en voor altijd dat dada niet alleen ludiek maar ook ontroerend is, en niet alleen geestig maar ten diepste politiek. Ludwig roept Elsa tot leven uit bewondering, maar ook als een verkenning van pure creatieve autonomie. Hij gaat de strijd aan met zijn hypocrisie en die van zijn generatie, en confronteert zijn kunstenaarschap en privileges met Elsa’s radicale kunst als daad van zelfopoffering. MAMA DADA is een theatrale aanslag op de norm.

OVER LUDWIG
Theatermaker Ludwig Bindervoet (1988) heeft een voorliefde voor taal, vervreemding en het onbekende. Na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht, was Ludwig mede-oprichter en co-artistiek leider van performance collectief URLAND, waarmee hij bejubelde voorstellingen maakte zoals UR, De Internet Trilogie, De Gabber Opera (winnaar Mime en Performance Prijs 2022) en recentelijk De Eindtijd Revue. Hij speelde de afgelopen jaren in verschillende producties van o.a. Theater Oostpool, Wunderbaum en De Warme Winkel. Ludwig besloot in 2023 zijn vleugels uit te slaan en zich volledig te richten op zijn individuele artistieke ambities. Bij Theater a/d Rijn maakte hij eerder PATROON (Theaterkant, Volkskrant en NRC).

Team

regie, concept & tekst Ludwig Bindervoet spel Ellen Goemans dramaturgie Eylül Fidan Akıncı productie Theater a/d Rijn aangesloten bij De Nieuwe Oost