TEGEN DE WET

Bo Tarenskeen
za 17 mei 20:15
Over de kroonjurist van het Derde Rijk
  • 17 mei
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Carl Schmitt. Een geniale rechtsgeleerde die met juridische middelen de nazi’s hielp de democratie om zeep te helpen. Zijn ideeën vormen nog steeds munitie voor de vijanden van de liberale democratie, overal ter wereld.

In deze nieuwe voorstelling van Bo Tarenskeen wordt Schmitt, gespeeld door Hans Dagelet, geïnterviewd. Na de oorlog kreeg hij een beroepsverbod. Het is voor de grote denker de laatste kans op eerherstel. De laatste kans om zijn werk zo uit te leggen dat iedereen zal begrijpen wat hem destijds bezielde en waarom zijn werk nog steeds urgent is. De nog zeer onervaren interviewer staat op zijn beurt voor de ondankbare taak het Kwaad een menselijk gezicht te moeten geven, ten overstaan van een publiek dat hem dit niet in dank zal afnemen.

Een verraderlijk lichtvoetig filosofisch steekspel over de verleiding van gevaarlijk denken, de kracht van de wet en hoe deze ons kan verpletteren.

 

Over de makers:

Bo Tarenskeen staat bekend om zijn filosofische, zowel geestige als huiveringwekkende voorstellingen over grote, soms foute denkers. Zijn laatste voorstelling, WITTGENSTEIN 2, ontving twee Theo d’Or nominaties. 

Uit het juryrapport van het Theaterfestival: “De mooiste sterfscène van het seizoen […] Een prachtig stuk dat direct te linken is aan onze huidige politieke situatie. […] Het is Tarenskeen gelukt abstract denken naar een theaterervaring te vertalen zonder iets van het oorspronkelijke denken af te doen.”

Team

spel Hans Dagelet, Bo Tarenskeen tekst en regie Bo Tarenskeen dramaturgie Jellichje Reijnders mogelijk gemaakt dankzij Fonds Podiumkunsten, Nederlands Fonds voor de Letteren, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Stichting Melanie