1 apr 20:30 - 21:45
Studio Erasmus
Erasmus Universiteit
foto Arie Kers

Studio Erasmus

Erasmus Universiteit
di 1 apr 20:30 - 21:45

Studio Erasmus is dé talkshow van de Erasmus Universiteit over wetenschap en actualiteit. Met interviews, minicolleges en livemuziek. Met deze editie onder meer op het programma Hanneke Takkenberg over het belang van (onderzoek naar) vrouwspecifieke zorg en Dorien Beeres over waarom het schoolontbijt onmisbaar is. 

De Erasmus Universiteit over de actualiteit en het laatste academische onderzoek – dat is Studio Erasmus. Verrassend, prikkelend, maar altijd academisch verantwoord. Met dit keer:

Werkt het vrouwelijk lichaam medisch gezien hetzelfde als dat van een man? 

De medische wetenschap heeft zich de afgelopen eeuwen vooral gefocust op het mannelijk lichaam waardoor er veel minder onderzoek is gedaan naar aandoeningen die typisch vrouwelijk zijn zoals hormonale depressies en hevige buikpijnen rondom de menstruatie. Hierdoor duurt het vaak lang voordat er een (juiste) diagnose wordt gesteld. Prof. dr. Hanneke Takkenberg over het belang van het Netherlands Women’s Health Research & Innovation Center dat zij nu mede opricht in het Erasmus MC en hoe zij kijkt naar hoe in de Verenigde Staten de inclusieve zorg juist wordt afgebroken. 

Gaan we Trump’s handelsoorlog voelen in onze portemonnee? 

Mexico, Canada en China zijn al aan de beurt en ook Europa moet er volgens de Amerikaanse president binnenkort aan geloven: invoertarieven. Dr. Martijn Schippers over hoe deze tarieven werken en wat de effecten zullen zijn op Europa. Is dit beleid typisch Trump of groeit het wereldwijd protectionisme al langer? En is minder handel eigenlijk erg?

Kunnen we onszelf wapenen tegen microplastics?

Recent Onderzoek van de Universiteit van New Mexico, gepubliceerd in Nature, ontdekte grote hoeveelheden micro- en nanoplastics in menselijke organen. Hoe komen die daar terecht? Welke schade veroorzaken ze? En kunnen we ons lijf helpen om deze indringers weer af te voeren? Dr. Luc van der Laan (hoogleraar Regeneratieve Geneeskunde van de Lever) over dit nog relatief onbekende gevaar voor de volksgezondheid.

Maakt een schoolontbijt kinderen gezonder?

Ruim 1,5 jaar werden - bij wijze van experiment - op bijna twintig Rotterdamse scholen 4500 ontbijtjes per week uitgedeeld. Wat levert dat op? Worden kinderen slimmer? Gezonder? Daalt de ongelijkheid tussen wijken? En is een gezamenlijke lunch op school eigenlijk ook een goed idee? Minicollege door Dorien Beeres, onderzoeker aan de afdeling maatschappelijke gezondheid van het Erasmus MC. 

Livemuziek verzorgd door de Empa Nadas.