Tentoonstelling DNA Rotterdam

Fotografe Marlies Lageweg
ma 2 mei en zo 8 mei

Een zoektocht naar het DNA van de verdwenen binnenstad. Waar is die gebleven?

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam getroffen door een Duits bombardement, een dertien minuten durende aanval die een groot deel van de binnenstad verwoestte. Direct na de brand werd het puin in snel tempo geruimd en rigoureus werd er met het verleden gebroken.

Rotterdam werd het voorbeeld van de nieuwe, moderne wereld: van een stad met singels, grachten en kleine steegjes veranderde de binnenstad in een door Le Corbusier bedacht systeem van opgedeelde zones: banken en kantoren, winkels, overheidsgebouwen, een marktwezen, etc. Tot in de jaren ’70 wordt 14 mei gevierd als wederopbouwdag, in plaats van te worden herdacht vanwege het bombardement.

Waar bleven de brokstukken van de oude stad, die zo snel het veld moest ruimen?
Bij zowel het stadsarchief als de gemeentelijke archeologieafdeling is de weg van het puin nooit gedocumenteerd. Via oude radio-uitzendingen van Radio Rijnmond, die eerder een oproep deed, via internet en allerlei lokale clubjes met historici kwam fotografe Marlies Lageweg op het spoor van zo’n twintig puinlocaties. Beelden van deze locaties zullen van 2 t/m 8 mei vertoond worden in de Rotterdamse Schouwburg.

Marlies Lageweg deed een fotografisch onderzoek naar de antihistorische houding van de moderne stadsplanners, een zoektocht naar de sporen van een verdwenen stad waar niet te lang om getreurd mocht worden.

Praktische informatie
Van maandag 2 t/m zondag 8 mei kun je de bijzondere tentoonstelling DNA Rotterdam van fotografe Marlies Lageweg bijwonen in de hal en op de mediawand van de Rotterdamse Schouwburg.