Salomonsoordeel

Ilay den Boer
za 9 jan - wo 22 jun
Waar haal jij de wijsheid vandaan voor een Salomonsoordeel?

Maak op onontkoombare wijze deel uit van het theaterproject over de Nederlandse asielprocedure

Ivm een covid-besmetting in het team is de voorstelling op maandag 20 en dinsdag 21 juni geannuleerd. De Arminiuskerk neemt contact op met de kaartkopers.

Doordrongen van de verantwoordelijkheid die op zijn schouders rustte deed koning Salomon iets volstrekt onverwachts. Om te kunnen besluiten wie van de twee vrouwen tegenover hem de echte moeder van de baby was, kondigde hij aan de baby in tweeën te snijden in de wetenschap dat de echte moeder instinctief zou reageren. Hij zocht naar een alternatieve, niet rationale strategie, waarschijnlijk omdat er binnen zijn wet en procedure geen manier was om te beslissen in zo’n cruciale zaak.

Wanneer de asielaanvraag van Hassan, een goede vriend van Ilay uit Gaza, wordt afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), besluit Ilay te willen leren over de asielprocedure en te zoeken naar de logica erachter. Na zeven maanden werken bij de IND leert hij de Nederlandse asielprocedure te begrijpen en waarderen. Anderzijds bevinden zich, tussen alle kennis die hij opdoet om het systeem te doorgronden, niet altijd de antwoorden. Net zoals de baby in de mythe van het Salomonsoordeel, dreigt Ilay verscheurd te worden: als een goede vriend van Hassan weet hij dat het leven van zijn vriend in gevaar zal zijn in Gaza. Als een opgeleide hoor- en beslismedewerker realiseert hij zich dat hij Hassan’s asielrelaas ongeloofwaardig zou hebben verklaard en ook zou hebben afgewezen. 

De drive om de asielprocedure volledig te doorgronden voerde Ilay langs het asielzoekerscentrum, de IND én de Rechtbank Amsterdam waar hij als griffier in opleiding de beroepsfase van afgewezen asielzoekers bijzat. Daarna bezocht hij burgers, illegalen, experts en politici in hun huiskamers om zijn verhaal te vertellen en hen uit te nodigen om samen na te denken. 

En nu, als eindbestemming van dit proces, nodigt Ilay zijn vriend Hassan uit op het toneel om samen met zijn IND-mentor Peter én het publiek zich af te vragen waar wij met elkaar de wijsheid vandaan moeten halen voor een Salomonsoordeel. Hoe pakken wij met elkaar de verantwoordelijkheid?

Wereldvluchtelingendag 2022
In het kader van Wereldvluchtelingendag 2022 organiseren Theater Rotterdam, De Pauluskerk en Debatpodium Arminius de voorstelling Salomonsoordeel.

www.tgilay.nl

DIner Wereldvluchtelingendag

Voorafgaand aan de voorstelling op 20 juni is er een diner op het Schouwburgplein, georganiseerd door de Pauluskerk en Theater Rotterdam, ter ere van wereldvluchtelingendag. Een bescheiden voor,- hoofd,- en nagerecht, geserveerd met korte optredens en muziek, door onder andere bezoekers van de Pauluskerk. Bij slecht weer vindt het diner plaats in de hal van Theater Rotterdam.
 
Kosten: 7,50 (inclusief een alcoholvrij drankje).
Aanvang 17:00 (tot 19:00).
Kaarten zijn ook te koop via de site van Arminius.

Team

research, concept, regie en spel Ilay den Boer spel Ilay den Boer, Peter & Hassan proces dramaturg Denise Harleman, FUTURABILITY dramaturgie Maya Arad Yasur eindregie en muziek Paul Koek componist Gerjan Piksen scenografie Marloes en Wikke productieleider Mirjam Dales tourmanager Jitske Weijand technisch producent Siemen van der Werf techniek Mike van Galen en Jens Bakker pr & publiciteit Sas de Ruiter producent TG Ilay coproducenten Likeminds en Het Zuidelijk Toneel uitvoerend producent Albert van Andel  assistent verkoop en planning Femke van Heerdt scenefoto’s Prins de Vos met dank aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid & Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Den Bosch en Rechtbank Amsterdam