Far East vs. West

Vanja Rukavina
vr 18 mrt en za 19 mrt
Een studie naar het verschil tussen oost en west

Als je het westen en het verre oosten letterlijk naast elkaar preenteert en ze met elkaar vergelijkt, hoe verschillend zijn ze dan? En wat kunnen ze van elkaar leren? 

Op het podium zijn naast elkaar een Japanse en een Nederlandse huiskamer te zien, met daarin twee vormen van toneel op het toneel. Daarvan worden de decibels, hoeken en afspraken bijna wiskundig gemeten en vastgelegd, als in een wetenschappelijke documentaire. 

Links ons individualistische westen. De eigen mening staat op nummer een. De hoeveelheid decibel waarmee je die brengt, bepaalt het applaus dat je krijgt. Je kiest voor jezelf, want uiteindelijk zit je met jezelf opgescheept. 

Rechts het verre oosten, waar het collectief centraal staat. Waar je je medemens beleefd en respectvol behandelt om zo een effectieve, veilige samenleving op te bouwen. Je eigen dromen en wensen schuif je maar aan de kant. Je kiest voor de groep, buigt nog verder mee, want uiteindelijk zit je met elkaar opgescheept. Wat kunnen we van elkaar leren? Waarom kun je geen stereotype maken van een cultuur? Wat is het gevaar als je gaat vergelijken?

Regisseur Vanja Rukavina: “Door mijn eigen achtergrond [als peuter kwam met zijn ouders uit Bosnië naar Nederland] ben ik als maker vaak bezig met culture clashes. Als kind al had ik een fascinatie voor Japanse tekenfilms en negen jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in de taal. Door Japans te leren en naar Japan te reizen ben ik meer te weten gekomen over het land en de mensen. In het westen wordt vaak gedacht dat Japanners nauwelijks emoties tonen. Dat klopt niet. De maatschappij daar richt zich meer op het collectief en minder op het individu, maar dat maakt de mensen niet minder gevoelig. Hoe meer ik in beide werelden ‘thuis’ ben, hoe meer ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren. Een minder egoïstische maatschappij hier en een wat zelfzuchtigere daar. Door alle mechanismen bloot te leggen wil ik laten zien wat een rijkdom een andere cultuur je kan bieden.” 

Over Vanja Rukavina

In 2011 rondde Vanja Rukavina (1989) zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af. In dat jaar werd hij genomineerd voor de Henriëtte Hustinxprijs voor de beste student. In 2011 debuteerde Rukavina bij Internationaal Theater Amsterdam, bij In ongenade (regie Luk Perceval). Daarna speelde hij in Kinderen van de zon, Het temmen van de feeks, Opening night, De vrek, De pelikaan, Koningin Lear, Emilia Galotti (ITA-2, met Toneelschuur Producties) en De stille kracht.

Afgelopen seizoen presenteerde hij zijn eigen solovoorstelling Language. Op tv was hij te zien in onder meer Mijn Marko van Sara Verweij, de serie Van God los (regie Tim Oliehoek) en Overspel.

Team

regie Vanja Rukavina met Keja Klaasje Kwestro, Bram Suijker en anderen