Jongerenproject 4 mei

Terlantar / Ontheemd

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten ook dit jaar ondanks alles, meer dan 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei van betekenis te voorzien. Theater Rotterdam maakt samen met Rotterdamse jongeren een digital magazine en een podcast over Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 4 mei beschikbaar via www.tr.nl/ontheemd

Negen Rotterdamse jongeren van Mavo Centraal en Wolfert College ISK verdiepten zich onder leiding van theatermakers Pleun Peters en Jasper Vaillant in de geschiedenis van Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken een overlevende van de Jappenkampen, een uitgezonden soldaat en twee Rotterdammers van wie de ouders of grootouders in Nederlands-Indië leefden. Deze gesprekken, vol verhalen en herinneringen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis voor het digital magazine Terlantar / Ontheemd en gelijknamige podcast. 

Wat is er precies gebeurd in Nederlands-Indië tijdens de oorlog?  En waarom weten we daar eigenlijk zo weinig van? Hoe komt het toch dat deze verhalen zo weinig zijn gehoord? En wat voor invloed heeft dat gehad op alle Indische Nederlanders die hier een nieuw bestaan moesten opbouwen?

In Terlantar / Ontheemd onderzoeken negen jongeren uit Rotterdam deze wirwar aan vragen. Ze volgen vier verhalen van eerste, tweede en derde generatie overlevenden en proberen zo een stem te geven aan een verzwegen geschiedenis.

Ik had het niet verwacht, maar ik vond het interviewen leuk om te doen,” vertelde een van de jongeren. Ook de vertellers gaven aan dankbaar te zijn voor deze uitwisseling: “Ik ben heel blij dat hier nu aandacht aan wordt gegeven en dat dit verhaal naar buiten komt.” “Het is belangrijk om belangstelling te blijven hebben en te begrijpen wat er in die periode gebeurd is. Vooral ook omdat het nu weer gebeurt.”

Het digital magazine en de podcast vind je vanaf maandag 4 mei om 10:00 uur op www.tr.nl/ontheemd

Over Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich al jaren in om deze dag van extra betekenis te voorzien onder de noemer 'Theater Na de Dam'. Er worden ook door het hele land jongerenprojecten geïnitieerd. Dit jaar kunnen we niet samenkomen in de theaters, maar de 500 jongeren in 40 projecten presenteren zich op een andere manier. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog, maken zij - in heel veel verschillende vormen -  iets waardevols en staan daarmee niet alleen bij het verleden stil, maar ook bij de ingewikkelde tijd waarin we nu leven.