Studio Danish Blue

"We proberen de rottigheid die in ons allemaal zit te vangen, we laten het ontploffen, tot we weer iets moois vinden."

Studio Danish Blue is de naam van kunstenaarsduo Babette Engels en Jordy Vogelzang. In 2017 studeerden beide af aan de Amsterdamse Toneelschool. Al tijdens hun studie maakten ze samen voorstellingen, waaronder hun afstudeervoorstelling De Vier Laatste Dingen in samenwerking met regisseur en TR maker Johan Simons. Direct hierna volgde Onkenbaar geproduceerd door Frascati Amsterdam.

Biografie

In 2018 ontving de Studio de 3Packagedeal van het AFK; een stimuleringsbeurs voor jong talent. In datzelfde jaar werd de installatie Mens op Stok getoond tijdens het Welcome to our Guesthouse Festival van Productiehuis Theater Rotterdam. In opdracht van datzelfde productiehuis maakte de Studio in 2019 de theatervoorstelling Wrakstuk in drie variaties: open lucht, locatietheater en monoloog. In 2020 maakten ze de korte film Helios onder Productiehuis Theater Rotterdam (zie stills hiernaast). Naast de voorstelling Folie à Deux op het Fringe Festival, zal dit jaar ook de voorstelling Voor de Ramp verschijnen (gecoproduceerd door Frascati en Productiehuis Rotterdam).

De komende twee jaar maakt de Studio werken in een reeks genaamd Project T. waarbij ze werken rond het antropoceen: het tijdperk waarin het aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit, waarin genadeloos duidelijk wordt hoe de mens ongewild zijn eigen ondergang creëert.

In de pers

“In de strakke regie wordt Engels’ lichaam monumentaal en is Vogelzang hyperbeweeglijk. Onkenbaar is een fascinerende, zwarte, poëtische dialoog over een rusteloos mens. Mechanismen van te veel denken en te veel controle worden met simpele middelen blootgelegd.”
Over Onkenbaar - Moos van den Broek ★★★★

“In Wrakstuk zien we de ontmoeting tussen twee mensen die niet gezien worden door de wereld. Ze hebben van eenzaamheid een levensstijl gemaakt, maar hebben nu elkaar gevonden. De personages worden overtuigend gespeeld, en in de regie van Engels is de tragische sfeer ijzersterk.”
Over Wrakstuk - Eva van der Weerd

“Ik heb gebiologeerd zitten kijken. Die tekst is niet verkeerd, hersenknersend zou mijn oude hoofdredacteur Martin van Amerongen zeggen. Er wordt sterk geacteerd. En ze hebben een adembenemend slot bedacht. Dat je alleen voor elkaar krijgt op zo’n keelsnoerend mooie locatie. Daar ergens, ver weg, in dat adembenemende niemandsland tussen cultuur en natuur.”
De Vier Laatste Dingen - Loek Zonneveld ★★★

Producties

2020

Project T. / Voor de Ramp
Project T. / Voor de Ramp is een horrorklucht waarin drie politieke hard-liners elkaars heilige huisjes aan flarden schieten. Ze raken eenmaal opgesloten niet alleen met elkaar maar onvermijdelijk ook met zichzelf in conflict.
Helios - Korte Film
In het kraakpand maakte Studio Danish Blue met een iPhone, een cello en enkele rekwisieten de korte film Helios. Een onderzoek naar hoe onze verhouding met tijd plotseling kan veranderen. Het resultaat werd een korte film met de titel ‘Helios’ met zelf gecomponeerde muziek.

2019

Wrakstuk
Alleen een vrouw op een verlaten benzinestation. Met heimwee zonder auto. Uit het donker komt een bestelbus aangereden. Een man stapt uit. Onderweg van punt A naar punt B besluit hij om niet meer door te rijden. Een nachtelijke ontmoeting. Zij is de enige hoop voor hem, hij is de enige uitvlucht voor haar. Terwijl niemand toekijkt worden ze schaamteloos zichzelf. Tijd valt uiteen. De autoradio speelt door.

2018

Mens op stok
In Mens op Stok worden twee exemplaren van de menselijke soort geëtaleerd, een tienjarig kind vertelt over hun manier van leven. Opgekruld, met prikkels overladen, klaar voor de psycholoog of gewoon gelukkig. U kunt ze niet aanraken, wel aankijken. Deze installatie kwam tot stand tijdens een residentie bij Theater Rotterdam en was te zien op “Welcome to our Guesthouse #2” (2018).

2017

ONKENBAAR
In ONKENBAAR zijn twee hersenen te horen. In verschillende dagen en nachten zoeken ze naar hoe ze vat krijgen op zichzelf en de anderen om zich heen. Twee hoofden, twee waarheden strekken zich uit in eenzelfde tijd. Een stuk over de stem in ons hoofd, die we niet horen, maar onophoudelijk tegen ons praat.