
Besluit cultuursubsidies
Op dinsdag 17 september, op Prinsjesdag, heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins een positief besluit genomen over de subsidieaanvraag van Theater Rotterdam in het kader van de landelijke culturele basisinfrastructuur 2025-2028. Hiermee heeft hij het advies van de Raad voor Cultuur overgenomen. Theater Rotterdam krijgt voor het eerst de status van grote theaterinstelling, met een bijbehorende subsidie van 3.548.317 euro per jaar.
Wij voelen ons gesterkt door het positieve besluit en zijn blij dat we kunnen voortbouwen op de koers van meerstemmigheid en urgentie die vier jaar geleden is ingezet. De Raad voor Cultuur ziet bij TR een grote motivatie om aan maatschappelijke betekenis te winnen, de toegankelijkheid te vergroten en die aan het artistieke beleid te verbinden. Ook geeft de raad aan dat wij op het gebied van genrepluriformiteit van toegevoegde waarde zijn voor het huidige theaterlandschap. In de periode 2025-2028 werken we met een brede makerscommunity en kiezen we bewust voor perspectieven, stijlen en vormtalen die lang onderbelicht bleven. Daarnaast blijft Theater Rotterdam in de komende kunstenplanperiode een plek voor talentontwikkeling, onderzoek en de nieuwste generatie makers.
In Rotterdam is onze subsidieaanvraag voor de komende vier jaar grotendeels gehonoreerd. De gemeente heeft een correctie toegepast om financiële ruimte te creëren voor instellingen en makers die anders buiten het budget zouden vallen. Ruimte waar Theater Rotterdam natuurlijk graag aan bijdraagt.
Zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau zijn er collega’s die definitief slecht nieuws hebben ontvangen. Dit treft ook makers en instellingen waarmee wij samenwerken. Wij zullen er alles aan doen wat in ons vermogen ligt om samen met hen oplossingen te vinden voor de problemen waar zij mee geconfronteerd worden. Het feit dat zelfs organisaties met goede adviezen onder de zogenaamde zaaglijn kunnen belanden, geeft het failliet van het huidige systeem aan. Theater Rotterdam sluit zich aan bij oproepen aan de minister om het huidige stelsel grondig te hervormen, en eerlijker en vooral duurzamer te maken.
Terug naar de nieuwsbrief