TRipp [space] met Merel Smitt en Floor van Leeuwen

Hét onderzoek- en ontwikkelplatform van Productiehuis Theater Rotterdam (TR) krijgen nieuwe generatie makers gedurende een maand de ruimte om met elkaar en genodigde gastkunstenaren kennis en ideeën uit te wisselen. TRipp [space] staat voor Theater Rotterdam image, performance & production.

Click here for the English page.

Stedelijke ecologieën

De eerste week van juni 2023 gaan we van start met de 5e editie van TRipp [space]: Theater Rotterdam Image, Performance & production Space. Deze editie heeft als overkoepelend thema Urban Ecologies (Stedelijke ecologieën). De uitgenodigde kunstenaars zijn Floor van Leeuwen (zij/hen) en Merel Smitt (zij/haar). Binnen deze editie van TRipp [ space], het artist-in-residence programma van Productiehuis TR, zullen beide makers zich richten op hun project om deze zowel in Rotterdam als later in verschillende international steden uit te voeren.

Deze editie in het kort
Merel zal zich richten op de verdere ontwikkeling van haar project How To Start A Movement? en zal de huidige ecologische normen in vraag stellen, verschillende manieren verkennen om deze normen te verstoren, de relatie tussen stad en natuur ontdekken, onze verbinding met de natuur versterken. Daarnaast onderzoekt ze hoe onze persoonlijke en collectieve inspanningen kunnen bijdragen aan ecologische en sociale gedragsverandering op grotere schaal.

Floor ontwikkelt het project Swarming verder. Net als vogelzwermen die van vorm kunnen veranderen en zich kunnen aanpassen door samenwerkingen in verschillende steden. Met dit onderzoek wil Floor, doormiddel van ruimte, door identiteiten in deze ruimte, door manieren van organiseren en delen, conceptualiseren waarom we hier zijn, voorbij en door te dansen. Door te verhuizen van hun eigen geografie in Rotterdam naar de geografieën van Londen, Marrakech en Athene, terwijl ze praktijk uitwisselen met hedendaagse dj's, queer- en artivistische collectieven en werkers in de geestelijke gezondheidszorg.

De makers van deze editie

In deze editie nodigen we Merel Smitt (links) uit en Floor van Leeuwen (rechts). Hoe ziet hun proces binnen deze editie van TRipp [space] eruit? En waar zit de uitwisseling? Scroll naar beneden en lees meer:

Voor de 5e editie van TRipp [space] reist Merel Smitt naar Skopje om deel te nemen aan SummerLab #4. waar ze in aanraking komt met stedenbouwkundigen, ecologen, activisten en andere 10 kunstenaars aangesloten bij ACT (Art, Climate & Transition). Daarna keert ze terug naar Rotterdam en gaat ze samenwerken met Floor van Leeuwen voor de voorbereiding van nieuwe cycli van How To Start A Movement? In samenwerking met Humanistisch Verbond vanuit Ecohumanistisch perspectief. Floor van Leeuwen neemt deel aan de Relay Lecture in Rotterdam en zal eind juni hun Swarming-project aftrappen in samenwerking met Arts Admin in Londen tijdens What Shall We Build Here - een kunstfestival over klimaat, activisme en gemeenschap - en zal daar tot eind augustus '23 blijven werken met verschillende mensen uit de LGBTQ+- gemeenschap. Het project Swarming maakt deel uit van hun onderzoeksprogramma Fast Forward en wordt mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

#ACT #UrbanEcologies #ACTheaterRotterdam #ACTivism

Merel Smitt - How To Start A Movement?

'Wat zou er gebeuren als we allemaal een uur per dag zouden besteden aan klimaatverandering?'

How To Start A Movement? is een mail-art project waarbij een groep deelnemers gedurende drie weken 14 enveloppen in hun brievenbus ontvangt. De enveloppen bevatten instructies, opdrachten, (lees)materiaal, boodschappen en workshops die hen uitnodigen om op een andere manier met hun dagelijkse leven en omgeving om te gaan. Sinds de start van het project in 2020 zijn er verschillende versies van How To Start A Movement? ontwikkeld, waarbij het format hetzelfde blijft maar het thema en de inhoud van het materiaal verandert afhankelijk van het gekozen thema.

Zo ontwikkelde Merel in 2021 voor festival STORMOPKOMST in Turnhout een familie-editie rond sociale normen binnen familiestructuren. Ouders en kinderen konden samen als gezin deelnemen. Momenteel werkt Merel aan de ontwikkeling van een geheel nieuwe versie met Het Humanistisch Verbond waarin het “eco-humanisme” centraal staat. In deze versie vertrekken we van de vraag: “Wat zou er gebeuren als ieder van ons een uur per dag zou besteden aan klimaatverandering?" Om tot actie en reflectie te komen, zullen deelnemers aan deze cyclus gedurende drie weken prioriteit geven aan het bevragen, verkennen en veranderen van hun eigen bewustzijn rond klimaatverandering, binnen het kader van hun dagelijks leven en in de openbare ruimte.

Tijdens Summer Lab #4 uitwisseling in Skopje zal Merel zich dus richten op het bevragen van de huidige ecologische normen, het verkennen van verschillende manieren om deze normen te verstoren, het ontdekken van de relatie tussen stad en natuur, het versterken van onze verbinding met de natuur, en hoe onze persoonlijke en collectieve inspanningen kunnen bijdragen aan ecologische en sociale gedragsverandering op grotere schaal.

How To Start A Movement? is een project ontwikkeld door Merel Smitt in samenwerking met Ariane Gros (Dramaturg), Fabian Hijlkema (webontwikkeling) en met een artistieke bijdrage van De Onkruidenier. Het is een coproductie van Studio Merel Smitt en Productiehuis Theater Rotterdam in samenwerking met het Humanistisch Verbond.

Floor van Leeuwen - Swarming

'Misschien is deze rave een nieuw ritueel dat helend kan zijn voor mensen in elke stad.'

Sinds de coronapandemie werkt Floor aan een choreografie gebaseerd op de principes van zwermen. Tijdens de lockdowns heeft Floor Ræv Rehearsal (Ræv) opgericht, met Tools for Action, Simomo Bouj, Roberto Pérez Gayo, SasaHara en een 'kerngroep' van 20 artiesten. Met Bluetooth-speakers en een dj dansten ze als een stralende zwerm door de straten en heroverden ze de gezelligheid. Door 3 meter afstand te houden tussen elk lichaam in de ruimte, stelde Ræv een aanvulling op de lockdown-regels voor, met de nadruk op fysieke afstand en een ander soort sociale nabijheid die zou kunnen ontstaan. Hannah Hagenaars, schreef erover in het tijdschrift Mr Motley: “Misschien is deze rave een nieuw ritueel dat helend kan werken voor mensen in de stad.” door middel van choreografie werden beperkingen opgelegd aan ons lichaam anders geïnterpreteerd.

Ræv Rehearsal / foto © Luca Girardini

Net als vogelzwermen kan dit project van vorm veranderen en zich aanpassen door samenwerkingen in verschillende contexten. Met dit onderzoek maakt Floor gebruik van de ruimte en de identiteiten in deze ruimte, door manieren van organiseren en delen, conceptualiseren waarom we hier zijn en natuurlijk door te dansen. Door te verhuizen van mijn eigen geografie in Rotterdam naar de geografieën van Londen, Marrakech en Athene, terwijl ik praktijk uitwisselde met hedendaagse dj's, queer- en artivistische collectieven, werkers in de geestelijke gezondheidszorg.

Twee van de zwermonderzoeken in 2023:
Swarm London
In het Vereningd Koninkrijk is het recht op vergadering en protest in 2022 ernstig beperkt door de PCSC-wet. Een van de nieuwe regels is dat je als activist niet ‘serieus irritant’ mag zijn en riskeert een gevangenisstraf van maximaal 51 weken en/of een boete van onbeperkte duur. Ons uitgangspunt voor zwermen is een reactie op deze ‘wet’.
 
Swarm Alblasserdam 
In Nederland bloeide creatieve therapie ooit op in klinieken. Door bezuinigingen bestaat de praktijk in de geestelijke gezondheidszorg nu vooral uit praten over problemen.
Of, zoals een van de mensen die met ons danste het verwoordde: ‘Je hebt vreugde en geluk in je, maar je vergeet het. Met deze dans komt het er weer uit’

Tripp [space] - met Merel Smitt en Floor van Leeuwen - maakt deel uit van ACT (Art Climate Transition), een Europees samenwerkingsproject rond ecologie, klimaatverandering en sociale transitie. In een tijdperk van klimaatcrisis, massale uitsterving en groeiende ongelijkheid, bundelen we onze krachten in een project over hoop: we verbinden brede perspectieven met specifieke, lokale mogelijkheden, die uitnodigen of eisen dat we handelen.