Merel Smitt
“Ik roep iedereen op om met me mee te doen en op een intieme maar collectieve manier dynamieken en regels te verkennen."
Merel Smitt is een kunstenaar gevestigd in Rotterdam. Ze studeerde regie aan de Academie voor Podiumkunsten in Maastricht en heeft haar master afgerond aan DAS Theater (voorheen DasArts) in Amsterdam. Ze voert een kunstpraktijk waarin ze het denken van ons dagelijks leven verstoort en haar werk samen met anderen ontwikkelt door te lopen, praten, lachen, spelen, dansen, observeren, gamen, denken, organiseren, schrijven, leren en afleren.
Biografie
Merel Smitt (1987) deelt haar artistieke tools met iedereen die er binnen en buiten het artistieke veld van kan profiteren. Haar projecten kunnen worden gezien als methodologieën om protesten en sociale bewegingen te heroverwegen, ruimtes te bezetten en platforms te bouwen om samen te komen en perspectieven uit te wisselen.
“Ik roep iedereen op om met me mee te doen en op een intieme maar collectieve manier de dynamiek en regels te verkennen die we produceren, volgen en handhaven op persoonlijk, politiek en maatschappelijk niveau. Dynamieken en regels die ons op onze plaats houden door ons te regeren, te vormen, te generaliseren , ons breken, ons beheersen, ons verdelen, ons bespotten, ons uitsluiten, geld aan ons verdienen, ons objectiveren en ons negeren."
Deelnemers aan haar werk komen samen in instellingen, (semi) openbare ruimtes en niet-fysieke ruimtes om op een intieme maar collectieve manier dynamieken en regels te verkennen. Ze creëert interventies die resulteren in installaties, websites, vragenlijsten, veiligheidsprotocollen, fictieve instellingen, fictieve campagnes, wandelingen, audiotours, workshops, rollenspellen, partituren, kunstmail en wachten.
Het werk is contextgevoelig en kan daarom altijd en overal plaatsvinden, ongeacht de omstandigheden. We zouden het nu kunnen doen. Mede-samenzweerders droegen bij als deelnemers, denkers, artiesten, grafisch ontwerpers, webdesigners, dramaturgen, wetenschappers, burgers, denkers, activisten, overheid instanties en maatschappelijk werkers en bedrijven.
In 2021 werkt Merel verder aan how to start a movement, waarvan vorig jaar al een Rotterdamse editie heeft plaatsgevonden tijdens Welcome To Our Guesthouse #4. In onderstaande video vertelt ze meer over dit project.
How to start a movement is onderdeel van ACT: Art, Climate, Transition, een Europees samenwerkingsproject rond ecologie, klimaatverandering en sociale transitie. In een tijd van klimaatverandering, pandemieën, massale uitsterving en toenemende ongelijkheid bundelen we onze krachten in een project over hoop, waarbij we brede perspectieven verbinden met specifieke, gelokaliseerde mogelijkheden die we uitnodigen of eisen.