Marjolijn van Heemstra

"Ik heb de behoefte om uit te zoomen, om ver in de tijd terug te blikken. Het besef dat de aarde al miljarden jaren bestaat, maakt mij kalm."

Marjolijn van Heemstra is dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Haar voorstellingen vormen een combinatie van deze verschillende disciplines. Haar werk zou je journalistiek of documentair theater kunnen noemen. Haar roman En we noemen hem (2017) is bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs.

Biografie

In de voorstellingen van Marjolijn van Heemstra komen poëzie, journalistiek en activisme samen. Het zijn toegankelijke vertellingen waarin ze vaak het podium deelt met alledaagse experts. Werkelijke levens worden vervlochten met theatrale verbeelding en gewone mensen worden acteur in hun eigen verhaal.

In Voyagers – een poëtisch concert – onderzoeken Marjolijn van Heemstra en Pynarello in taal en muziek wat de kosmische flessenpost die meeging met de ruimtesondes Voyager 1 en 2 ons vertelt over wie we zijn en hoe we ooit herinnerd zullen worden in een sterrenstelsel hier ver vandaan.

In het najaar van 2019 speelde Lawrence of Arabia. Daarin kwamen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter.

In februari 2019 ging de voorstelling Stadsastronaut in première bij Theater Rotterdam. In de warmste zomer in drie eeuwen probeerde Marjolijn zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. Stadsastronaut wordt wegens groot succes hernomen in het voorjaar van 2021.

Marjolijns voorstellingen zijn vaak ingebed in een uitgebreide randprogrammering. Haar voorstellingen werden geselecteerd voor het Nederlands en Vlaams Theaterfestival, genomineerd voor de BNG nieuwe theatermakersprijs en de Zurcher Kantonalbank prijs.

In de pers

"Een spektakel van denkkracht (...) met zorgvuldig gekozen woorden en een rustgevende stem neemt van Heemstra je mee op een reis door de geest"
De Groene Amsterdammer

"Als geen ander verweeft Marjolijn van Heemstra het alledaagse met het filosofische"
★★★★ de Volkskrant

"Woord, beeld en geluid zijn prachtig vervlochten"
★★★★ NRC Handelsblad 

"Van Heemstra is een bevlogen vertelster"
Trouw

Producties

20/21

19/20

Stadsastronaut (reprise)
In de warmste zomer in drie eeuwen probeert Marjolijn van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop dat perspectief te vinden. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging.

18/19

Stadsastronaut
Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Stadsastronaut is het verslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste.

16/17

Zohre
In Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap doen Zohre en Marjolijn verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet.