Pim Top

Fotograaf & vormgever

Iedere collectie van OFFBEAT heeft een eigen thema. Iets waar we veel mee bezig zijn op dat moment. We vragen een Rotterdamse kunstenaar om dit thema vast te leggen via zijn of haar visie. Hoe zet je een onderwerp of een woord eigenlijk om in beeld? Bij deze collectie van OFFBEAT, stilte, heeft de Rotterdamse fotograaf en vormgever Pim Top er voor gekozen om stilte te interpreteren als een abstracte plek.


TEKST: PIM TOP
“Voor mijn beelden is muziek belangrijk, met name experimentele, moderne klassieke muziek en ambient. Stilte is dus direct een makkelijk thema voor mij, vooral omdat absolute stilte niet bestaat. Ik heb stilte meer geïnterpreteerd als een abstracte plek met weinig of zacht en fijn geluid waar alles heel langzaam beweegt. Een van de meest stille albums ooit gemaakt is denk ik het solo album van Mark Hollis uit 1997, dat was naast The Sacrificial Code van Kali Malone de soundtrack voor dit beeld. Verder denk ik altijd tijdens mijn slaap verder over hoe ik een beeld ga maken en probeer daar zo veel mogelijk van te onthouden.”

“New Age zou ik mijn beelden niet willen noemen, vooral door de associaties die New Age voor mij hebben. Ik noem een deel van mijn beelden "Ontographs", naar Ontography, wat binnen de studie van Object Oriented Ontology zoveel betekent als "hoe levende dingen reageren op hun natuurlijke omgeving". Het digitale en non-fysieke deel van ons zijn als levende wezens zie ik als onderdeel van onze natuurlijke omgeving.”

 

Ook het besef van ruimte in relatie tot tijd en plaats vanuit kwantumwetenschap probeer ik te vertalen naar beeld. 


“Terugkerende thema’s in mijn werk zijn perspectief/ruimte en materiaal/textuur. Het eerste gaat over het gebruik van verschillende vormen van perspectief en de weergave van ruimte en tijd. Ook het besef van ruimte in relatie tot tijd en plaats vanuit kwantumwetenschap probeer ik te vertalen naar beeld. 

"Als ik het heb over materiaal gaat het over hoe verf aangebracht wordt op een doek en dan iets anders probeert te zijn, bijvoorbeeld een afbeelding van iets. Fotografie is door gebrek aan een duidelijk tactiele tussenkomst van materiaal veel sneller “alleen” een afbeelding. Ik probeer in mijn werk meer “schilderachtig” te werken, niet door licht per se, maar door hoe een schilder zijn beeld opbouwt. Hierbij spelen mijn technische camera en Photoshop een grote rol om meer vrijheden te creëren in beeld maken dan alleen compositie en een druk op een knop.”

 

 

STUDIO PIM TOP
We are so used to looking at works of art that it is time and again difficult to consider our mode of living with works of art differently. This is the more so when the work seems to consist of photographs, for are not these to be looked at. The work of Pim Top proves otherwise. There are three ways of dealing with them, I think, that become more and more complex as we go through them.