Marloes de Kiewit vereeuwigd

een Roodborstje in... de Roodborststraat Rotterdam!

Theater Rotterdam ontwikkelde als ACT-partner een samenwerking met het ALL CAPS Festival - capital art en Hip Hop in Je Smoel (HIJS) in Rotterdam. Het project vond plaats in de Roodborststraat in Rotterdam. Roodborst betekent ROBIN en is een beschermde vogel in Nederland. In dit geval kwam het initiatief van de bewoners van de Roodborstraat die de gemeente Rotterdam vroegen om street art op hun gebouwen. ALL CAPS festival en HIJS kregen de opdracht om het project te realiseren en Theater Rotterdam kwam met het voorstel. Er werd een open oproep voor kunstenaars gedaan en de jury bestond uit bewoners uit de wijk. Zij kozen een voorstel van Marloes de Kiewit, een jonge Rotterdamse muurschilderes. De muurschildering was tevens haar eerste muurschildering op grote schaal.

Hip Hop In Je Smoel (HIJS)

All CAPS

Your Bird, Our Bird 

Op twee momenten van het ACT-project stemmen we onze artistieke agenda af op belangrijke politieke evenementen over klimaat en biodiversiteit. Het eerste evenement van de ACT-agenda vond plaats in september 2021, in het kader van het IUCN World Conservation Congress, in Marseille. Om de impact van dit initiatief in heel Europa te verspreiden, lanceerde ACT de campagne "Your birds, Our birds", waarbij alle partners werden uitgenodigd om hun lokale gemeenschappen van kunstenaars, wetenschappers en burgerorganisaties op te roepen om met een voorstel voor vogelmuurschilderingen te komen, geïnspireerd op de Audubon-muurschildering in Marseille. Er wordt voorgesteld de nadruk te leggen op trekvogels, waarvan de seizoensgebonden stopplaatsen worden bedreigd of verschuiven als gevolg van de klimaatverandering.

Klik hier om ook de andere muurschildering van andere kunstenaart verspreid over Europe te zien.

Marloes de Kiewit

Schilder en illustrator gevestigd in Rotterdam. Ze richt zich voornamelijk op muurschilderingen,  raamkunst en (digitale) illustraties. Haar kracht ligt in sterk lijn- en puntwerk waarbij ze vooral de nadruk legt op vrouwelijkheid, natuurelementen en beweging. Tegenwoordig verkent ze kleuren, nieuwe materialen en technieken. Alles wat dat sprankelende gevoel brengt en zichzelf ontwikkelt tot een autonome kunstenaar.

Nog een milieuvriendelijke muurschildering van Marloes de Kiewit in opdracht van Lindemans, in samenwerking met Rewriters en HIJS.

European Robin 

Erithacus ruebcula 

Identificatie

Kleine bruine vogel met karakteristieke oranjerode borst en gezicht en een lichte onderbuik. Leeft solitair buiten het broedseizoen. Jonge vogels zijn lichtbruin gevlekt. Man en vrouw zien er hetzelfde uit. Ze produceren geluid als tikkende roep, daarnaast minder bekende roepjes. Hun zang is waterig en snel, op en neer gaand op de hele schaal. Kenmerkend zijn ook de pauzes van 3 tot 4 seconden tussen de spetterende strofen. De Europese roodborstjes zijn vaak zeer nieuwsgierige en vertrouwenwekkende vogels. Anderzijds zijn zowel het mannetje als het vrouwtje zeer agressief tegen soortgenoten en verdedigen ze in de zomer en winter fel hun territorium. Ze tonen de rode borstveren. Meestal maken roodborstjes hun nesten goed verborgen op de grond. De jongen zijn lichtbruin gevlekt.

Habitat

Roodborstjes komen overal in Nederland voor met uitzondering van landschappen zonder bomen. Vooral aanwezig in niet al te jonge bossen, tuinen, parken en kleinschalige landschappen. In de winter ook in stadstuinen. Als er veel struiken en kruiden staan, geeft dat de hoogste dichtheden aan roodborstjes. Een deel van de populatie Roodborstjes trekt tussen augustus en november naar Spanje en Portugal en keert in het vroege voorjaar terug.Ze immigreren vooral in de nachten. Het deel dat in Nederland blijft krijgt gezelschap van soortgenoten uit Duitsland, Polen en de Scandinavische landen. Voorjaarstrek tot eind april.

Bedreigingen - Bescherming

Het weer en de klimaatverandering hebben invloed op de biodiversiteit, het leefpatroon en de vogelstand in Nederland. Klimaatgegevens van het KNMI worden door biologen gebruikt om onderzoek te doen naar het gedrag van sommige soorten met betrekking tot hun immigratieroutine en de veranderende temperaturen. Om de effecten op sommige soorten, waaronder Roodborstjes, te traceren worden vogeltellingen gehouden.  De afstand tussen het klimatologisch optimale gebied en het feitelijke leefgebied: 'de klimaatschuld', bedraagt voor vogels de afgelopen 20 jaar gemiddeld meer dan 200 kilometer. Deze schuld is kleiner voor insecten, die zich sneller kunnen voortplanten en een kortere generatietijd hebben. Dit verstoort ook de afhankelijkheden tussen de soorten, want op cruciale momenten heeft de rups bijvoorbeeld te weinig voedsel en kunnen jonge vogels dus geen rupsen eten.

Bron: Climatic Debts Birds Butterflies

Het Roodborstje is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn roodborstjes beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn.

Bron: Vogelbescherming Nederland 

Geluid en beeld van Roodborst