Stacii Samidin

DR. LEO LASHLEY

Theater Rotterdam: Educatie & Interactie
do 4 mei en vr 5 mei
Een voorstelling over de Surinaamse oogarts & verzetsheld Leo Lashley

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was oogarts Leo Lashley actief in het Rotterdams verzet. Hij organiseerde voedseltransporten uit de Hoeksche Waard en droeg zorg voor de onderduikers in de Breepleinkerk. Maar na de oorlog verlaat hij Nederland algauw. Discriminatie en racisme blijkt de oorzaak. Wat is er precies gebeurd? En waarom is zijn verhaal van onverschrokkenheid en moed zo onderbelicht gebleven?

In DR. LEO LASHLEY treedt een tiental Rotterdamse jongeren in de voetsporen van Leo Lashley. Ze gaan in gesprek met zijn kleinzoon, Patrick Lashley, die hen meer vertelt over het leven van zijn opa tijdens de oorlog en daarna. Dit gesprek is het uitgangspunt voor de voorstelling.

Ook dit jaar zetten honderden jongeren door heel Nederland zich in om 4 mei van betekenis te voorzien. In het kader van Theater na de Dam verdiept theatermaker Jasper Vaillant zich elk jaar in een ander aspect van de Tweede Wereldoorlog dat in de geschiedenis onderbelicht is gebleven. Zo staat Theater Rotterdam niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de horror van het heden.  

Let op: Er wordt tijdens deze voorstelling gebruik gemaakt van een stroboscoop.

Ayaz (20) speelt mee en vertelde de Volkskrant over zijn deelname:
‘Oorlog maakt een mens anders. Door mee te doen aan deze voorstelling bij Theater Rotterdam, leer ik over de Surinaamse oogarts en verzetsheld Leo Lashley. Van zijn kleinzoon Patrick hoorde ik dat zijn opa altijd Nederlands wilde spreken, geen Surinaams, omdat hij dan meer kon bereiken. Daarom ga ik vanaf maandag thuis alleen nog Nederlands praten. Ik wil mijn doelen bereiken en tandarts worden.’

Extra programma

4 mei: TR Herdenkt
Na de voorstelling op 4 mei kun je aansluiten bij TR Herdenkt: een programma om samen te herdenken. Sta samen stil bij het verleden met URLAND Herdenkt, muziek, spoken word en poëzie. Van 19:45-20:40 bij TR25 Schouwburg in de Hal. 


5 mei: Vrijheidsmaaltijd
Sluit voor de voorstelling aan bij de Vrijheidsmaaltijd op vrijdag 5 mei. Je bent welkom vanaf 17:00 bij TR8 William Boothlaan. De maaltijd is gratis, maar reserveer wel een plekje via deze link.

 

Meer info over 4 en 5 mei bij TR

Donatie aan de Otto Huiswoudschool

Theater Rotterdam zal de opbrengst van de ticketverkoop van DR. LEO LASHLEY doneren aan de Otto Huiswoudschool in Paramaribo, Suriname. De school is vernoemd naar Otto Huiswoud (1893 -1961), wiens leven gekenmerkt wordt door zijn inzet voor anderen, betrokkenheid rond sociaal-maatschappelijke kwesties en de strijd tegen racisme, kolonialisme en ongelijkheid. Het gebouw van de school die naar hem is vernoemd is echter aan onderhoud toe. Het ontbreekt de leerlingen en leerkrachten aan essentiële middelen, die goed onderwijs mogelijk maken. Door de economische crisis in Suriname zijn investeringen in het onderwijs schaars. Door middel van deze inzamelactie  die vorm kreeg op initiatief van The Black Archives, NAKS én het Nationaal Archief Suriname hopen wij, mede door jouw bezoek, een zeer welkome bijdrage te kunnen doen.

Een bijzondere locatie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten zeven mensen ondergedoken op de zolder van de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid. Ze brachten 34 maanden op de zolder door. Oogarts Leo Lashley droeg zorg voor hen en toen een van de onderduikers zwanger bleek, was hij de enige arts bereid hen te helpen. In de avonduren leerde hij zichzelf over verloskunde en in januari 1944 bracht hij een baby ter wereld. Op deze zolder maakten we nu 79 jaar later de campagnefoto voor de voorstelling DR. LEO LASHLEY. 

Team

Regie en tekst Jasper Vaillant Spel Ahmet Baha Gunduz, Noor Hamad, Marvellous Destiny Tiyjudy, Alara Umurlu, Martin Furuholmen, Obay Naddaf, Abdelaty Petronela, David Eduardo, Ayaz Rasoul, Polina Letenko, Aimy St Rose, Haya Zaghloul, Zikiriat Garage Productie Angelique van Beckhoven & Mynou van der Linden Techniek Wim Bechtold Decor John Thijssen en Noa Muller Kostuum Erik Bosman Marketing en communicatie Marloes Reuderink Mogelijk gemaakt door afdeling Educatie & Interactie van Theater Rotterdam Met dank aan Patrick Lashley, de Breepleinkerk, Andrada Maria Şimo-Mosk, Celine Daemen & Ilrish Kensenhuis