foto Jan Dirk van der Burg

BLA BLA BLA ACT NOW 2.0

Wunderbaum / Theater Rotterdam
do 9 nov en vr 10 nov
Wunderbaum maakt theatrale reconstructie van een klimaattop die volledig uit de hand loopt

In aanloop naar de achtentwintigste klimaattop in Dubai eind dit jaar maken Wunderbaum en Theater Rotterdam Bla Bla Bla Act Now 2.0. In 2013 maakte Wunderbaum uit woede en verbazing een reconstructie van de klimaattop in Warschau. Inmiddels zijn we acht klimaattoppen verder en maakt het collectief met een grote groep Rotterdammers opnieuw de balans op. Wat is er veranderd ten aanzien van de urgentie, onze houding en ironie ten aanzien van het onderwerp? In één week wordt deze voorstelling gemaakt die op donderdag 9 en vrijdag 10 november is Bla Bla Bla Act Now 2.0 exclusief te zien in Theater Rotterdam.

De afgelopen tien jaar ontstond het woord ‘vliegschaamte’, werd de Europese klimaatwet aangenomen, heeft Urgenda de rechtszaak tegen de Nederlandse staat bij de Hoge Raad gewonnen, inspireerde Greta Thunberg wereldwijd miljoenen jongeren en sluiten bekende Nederlanders zich aan bij radicale actiegroepen die snelwegen bezetten. 

De gevolgen van de opwarming van de aarde worden steeds voelbaarder, extreme hittegolven en overstromingen zijn aan de orde van de dag. Maar politieke idealen lijken het nog altijd af te leggen tegen economische belangen. De stemming is somber tot zeer somber en de paniek begint toe te slaan.

In Bla Bla Bla Act Now 2.0 kijken bezoekers vanaf het podium de congreszaal in en zijn getuige van een klimaattop die gaandeweg ontaardt in totale chaos. Een megacast van acteurs en amateurspelers kruipt in de huid van volksvertegenwoordigers onder het juk van grote multinationals.  Wunderbaum en Theater Rotterdam stellen zich met een grote groep acteurs, dansers en Rotterdammers de vraag: Is het te laat?

Na afloop van Blablabla Act Now 2.0 zullen veel toeschouwers met hetzelfde gevoel achterblijven: klimaatangst. Angst voor onze toekomst, angst dat het te laat is; een angst die snel in verlamming kan omslaan. Daarom bieden we na de voorstelling een randprogramma aan samen met Stichting Aralez, (https://stichtingaralez.com/) die deze klimaatangst goed kennen. En beter nog, weten wat je ermee kunt doen! 

Programma 9 nov:
Op donderdag 9 november verzorgen de leden van Stichting Aralez maar liefst drie workshops, die bij de verschillende behoeftes van het publiek aansluiten. De workshops duren 45 minuten en vinden na de voorstelling plaats op verschillende plekken in het gebouw. 

  1. Ik ben boos en ik wil nu in actie komen! Grote Zaal - Chihiro Geuzebroek
    Er zijn grote acties nodig om klimaatverandering tegen te gaan, dat kan het beste door duidelijke acties en globale beweging. Wie zijn klimaatangst om wil zetten in klimaatwoede is bij Chihiro Geuzebroek aan het goede adres. Zij is een singer-songwriter van protestliederen, community-organizer en klimaatactivist en trainde o.a. mensen van Greenpeace, Extinction Rebellion en Milieudefensie. https://chihiro.nl/

  2. Ik wil meer weten over klimaatactie en dekolonisatie. Haltheater - Chris Kasper de Ploeg
    Waarom zijn de grootste klimaat-vervuilers in de Global North, en de mensen getroffen door klimaatveranderingen in de Global South? Wat is het verband tussen kolonialisme en de uitbuiting van de aarde? Waarom en hoe draagt dekolonisatie bij aan het herstel van ons klimaat? Chris Kaspar de Ploeg vertelt over onderzoek naar reparatie van koloniale schade, en de essentie van klimaatactie vanuit een decoloniaal perspectief. https://www.chrisdeploeg.com/about/

  3. Ik wil wel helpen maar ik ben geen activist. Erker - Chautuileo & Max
    Ben je niet het type om op de A12 te gaan liggen en de openbare orde te verstoren, maar wil je wel bijdragen? Chautuileo Tranamil en Max Arto de Ploeg leggen de grote vraagstukken uit rondom de financiering van klimaatoplossingen, greenwashing en groen kolonialisme, aan de hand van twee concrete casussen. Daarna ga je onderzoeken wat jouw plek kan zijn in het ecosysteem van verandering, vanuit jouw eigen achtergrond, werkervaring en talenten. In gesprek met de andere bezoekers deel je deze ideeën en zo krijgen we een verzameling aan concrete acties waarmee je echt kunt bijdragen aan rechtvaardige klimaatoplossingen. Je krijgt huiswerk mee!
    Chautuileo Tranamil is van huis uit politicoloog met internationale werkervaring in vredesopbouw. Max Arto de Ploeg is een community-builder, organisator en spreker gespecialiseerd in decolonisatie en klimaat. Max en Chautuileo zijn co-founders van Aralez en co-founders van Indigenous Liberation.  https://stichtingaralez.com/our-team/


Programma 10 nov:
Op vrijdag 10 november vindt er een nagesprek plaats na afloop van de voorstelling. 

Nagesprek met Matijs Jansen van Wunderbaum, Dalton Jansen van Theater Rotterdam, Chihiro Geuzebroek en Chris Kasper de Ploeg van Stiching Aralez over de zin en onzin van klimaattoppen, inclusieve klimaatactie, kunst activisme en meer. Ook is het publiek in de mogelijkheid vragen te stellen.  

Daarnaast zijn er activisten van Occupy EUR aanwezig, bekend van artistieke interventies en publieke acties die aandacht vragen voor het stoppen van fossiele brandstof.

 

Team

tekst Eylül Fidan Akıncı, Matijs Jansen, Rebekka de Wit, Robbert van Heuven
regie Matijs Jansen 
met Birgit Boer, Dalton Jansen, Eden Manga Nkoy, Elvis de Launay, Giari Knaapen, Lars van Nistelrooij, Ludwig Bindervoet, Maartje Remmers, Marleen Sparreboom, Milou Zoer, Mitchell Abionie, Thomas Dudkiewicz, Toto van Stekelenburg, Wine Dierickx, Yashasvi Shrotriya
locals Ahmet Baha Gunduz, Alyssa Oedit, Burak Baha Gunduz, Ellie Rietveld, Henna Bel, Ilse van den Bos, Ishmail Kamara, Jacinta Mom, Janny Smits, Johan Morsink, Kato Mathiesen, Marco Benda, Marianne Maaskant, Martijn Huisman, Peter Verkoelen, Philomeen Doolaard, Ravin Badrie, Ricardo van Sas, Richard Bakker, Rob van Katwijk, Szymon Zbiegniewski, Troy Vriesde, Wil Hendriks, Xavier Salicru Cata, Yazan Othman, Yentl Otterspeer
choreografie
Dalton Jansen
muziek Tom van Wee
coproductie Theater Rotterdam, URLAND