Foto Anne Claire de Breij

De dood van Benny Simons

Orkater / Shady El-Hamus
wo 19 mrt 20:00
Een muzikale trip door het leven van een overleden jongen
  • 19 mrt
    20:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

In deze magisch realistische voorstelling probeert een jongen zijn dood te saboteren om zo zijn familie niet in te steek te hoeven laten. Als Benny Simons getuige wordt van een gevecht op straat springt hij er tussen. Van het een op het andere moment keert de agressie zich tegen hem en wordt hij neergestoken. 

Na zijn plotselinge dood ziet hij zijn familie langzaam maar zeker uit elkaar vallen; zijn broertje, moeder en vriendin verdwalen in hun woede, verdriet en de leegte die is ontstaan. In deze energieke en muzikale voorstelling worstelt Benny - nu hij er niet meer is - met de vraag hoe hij ervoor kan zorgen dat de mensen van wie hij het meeste houdt elkaar niet kwijtraken in een wereld waarin je zo makkelijk verloren loopt. 

De dood van Benny Simons is naast een verhaal over de gevolgen van zinloos geweld, vooral een verhaal over een jongen die als oudste zoon zijn gezin koste wat het kost bij elkaar wil houden, zelfs na zijn dood. In deze sferische tour de force over familierelaties en masculiniteit worden Benny’s heden en verleden met elkaar vervlochten door een live soundtrack. 

De dood van Benny Simons is het theaterdebuut van filmmaker Shady El-Hamus. Net als in zijn films is in deze voorstelling de hoofdrol weggelegd voor een jongen met grootse dromen die van het een op andere moment aan het wankelen wordt gebracht. 

Over de makers
Shady El-Hamus oogstte veel succes met zijn filmdebuut De Libi (o.a. Gouden Kalf voor Beste Scenario) en was de eerste Nederlandse filmmaker die een Netflix-speelfillm uitbracht: Forever Rich. Zijn derde film Crypto Boy ging in 2023 in première op Netflix. 

Hoofdrolspeler Daniël Kolf speelde in 2021 bij Orkater in de gelauwerde voorstelling De Gliphoeve. Eerder speelde hij de hoofdrol in Shady El-Hamus’ succesdebuut De Libi. Voor zijn rol in diens Netflix-film Forever Rich werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf. 

Over Orkater
Orkater is al vijftig jaar hét muziektheatergezelschap van Nederland, waar verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orkaterproducties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul.

Team

regie Shady El-Hamus, tekst Ashgan El-Hamus, Shady El-Hamus, spel Daniël Kolf, Sophie Höppener, Sidar Toksöz, Timo Dries, muziek Yasper Molle