foto Elza Jo

The Almighty Sometimes

Theater Oostpool / Daria Bukvić
za 14 dec 20:00 - 22:40
Bekroond toneelstuk over een briljant tienermeisje met psychische problemen
  • 14 dec
    20:00 - 22:40
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Wie ben ik zonder mijn medicijnen? The Almighty Sometimes is een meeslepend verhaal dat je meeneemt in alle twijfels en dilemma’s die bestaan rond volwassen worden met een psychisch rugzakje en de vraag ‘wel of geen pillen?’.

Emotionele reis naar volwassenwording 
De net volwassen Anna (Selin Akkulak) heeft sinds haar achtste te maken met psychische problemen. Het grootste deel van haar leven heeft ze al een ‘etiket’ waarvoor zij in therapie is en zware medicijnen slikt. Anna wil schrijven, maar haar fantastische verhalen worden niet alleen gezien als uitingen van haar creativiteit, maar ook als bewijs voor haar psychische gesteldheid. Tegelijkertijd is ze ook nog altijd een puber die hard en nietsontziend voor haar naasten kan zijn.

Nu Anna meerderjarig is wil ze de gelegenheid aangrijpen om onafhankelijker te worden van haar moeder (Maartje Remmers) en psychiater (Renée Soutendijk). De twee vrouwen hebben Anna altijd beschermd en beseffen nu dat ze haar los moeten laten. Tegen het advies van haar omgeving in stopt Anna met het innemen van haar medicatie; een actie die enorme gevolgen heeft voor haar en iedereen van wie ze houdt. 


Wie ben ik zonder mijn medicijnen? 
The Almighty Sometimes is een meeslepend verhaal dat je meeneemt in alle twijfels en dilemma’s die bestaan rond volwassen worden met een psychisch rugzakje en de vraag ‘wel of geen pillen?’. Het is het verhaal van een jonge vrouw die vecht voor haar autonomie en zich afvraagt welk deel van haar echt van haarzelf is en welk deel door haar medicijnen veroorzaakt wordt. Een voorstelling over onvoorwaardelijke moeder-dochter liefde, maar ook over hoe zwaar het is om te leven met een kind met depressiviteit – en het gevoel het nooit goed te kunnen doen.

Er wordt stroboscopisch licht gebruikt in de voorstelling.

Triggerbeschrijving

Deze voorstelling behandelt o.a. het onderwerp zelfdoding.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Gedetailleerde triggerbeschrijving, let op: spoilers!

Eerste akte
Referentie aan automutilatie op circa 5 minuten
Referentie aan zelfdoding op circa 30 minuten
Scène met geweld en een overdosis op circa 70 minuten

Tweede akte

Referentie aan zelfdoding op circa 2 minuten
Lichte stroboscoop-effecten op circa 39 minuten
Scène waarin een psychose voorkomt op circa 48 minuten

 

Kendall Feaver
De Australische schrijfster Kendall Feaver (1990) won met haar stuk The Almighty Sometimes meerdere prijzen en awards, waaronder de prestigieuze ‘Judges Award’ van de Bruntwood Prize for Playwriting 2015 – de grootste competitie voor toneelteksten in Europa.

Daria Bukvić
Regisseur Daria Bukvić (1989) maakte succesvolle publiekstrekkers als Nobody Home, Othello, Melk & Dadels en de bioscoophit Meskina. In 2021 trad zij aan als artistiek directeur van Theater Oostpool. Hier maakte zij onder andere het gelauwerde Girls and Boys (2021) waarvoor hoofdrolspeler Hadewych Minis in 2022 een Theo d’Or won en het multidisciplinaire theaterspektakel Midzomernachtsdroom (2022).

Extra

Meer achtergrond bij deze voorstelling? Luister dan The Almighty Podcast.
In deze podcast spreekt Vinny Tailor met Ralph Kupka en Nadya van der Sluis. Ralph is psychiater en emeritus hoogleraar bipolaire stoornissen. Nadya is ervaringsdeskundige en biedt vanuit haar eigen bedrijf ‘manic momboss’ trainingen over inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer. Met Vinny gaan zij in gesprek over verschillende thema’s uit The Almighty Sometimes: Wat is bipolariteit? Hoe belangrijk is de band tussen psychiater en cliënt? Hoe wordt bepaald welke medicatie van toepassing is in gevallen van psychische kwetsbaarheid? En hoe belangrijk is taal hierbij?

“Toen ik dit stuk las voelde ik meteen de mogelijke impact van de ijzersterke vrouwenrollen en de actuele kwesties over de geestelijke gezondheid van jonge meiden. Vooral de inkijkjes in het geniale brein van hoofdpersonage Anna en de voortdurende zorgen van haar moeder zullen niemand onberoerd laten. Het stuk is een mokerslag vol pijn en liefde.”

Daria Bukvić

Team

tekst Kendall Feaver vertaling Bregje Hofstede regie Daria Bukvić spel Selin Akkulak, Maartje Remmers, Renée Soutendijk en Mika de Pee dramaturgie Fanne Boland scenografie Marloes en Wikke kostuumontwerp Dymph Boss lichtontwerp Yuri Schreuders geluidsontwerp Wilko Sterke regie-assistentie Seppe Salomé kostuumatelier Femke van Neerven campagnebeeld Elza Jo