foto Sofie Knijff

Humbert Humbert

Het Zuidelijk Toneel
do 8 mei 20:15
Wat als Lolita het voor het zeggen had?
  • 8 mei
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Welke natte dromen had jij vroeger? Regisseur Silke van Kamp heeft een fascinatie voor Nabokovs schandaalroman Lolita uit 1955. Die fascinatie is verbonden met haar interesse in de seksualiteit van jonge vrouwen, de fantasieën en jachtlust die zij voelen en de dunne grens tussen hunkeren en handelen. Silke keert de roman radicaal binnenste buiten.

In Humbert Humbert maakt Silke de man monddood en doet een poging Lolita in al haar grilligheid haar eigen identiteit en stem (terug) te geven. Verwijzend naar actuele debatten, eigen ervaringen en op basis van interviews met misbruikte vrouwen, geeft Silke samen met auteur Annet Bremen (nominatie Toneelschrijfprijs 2023) het verhaal opnieuw vorm, radicaal vanuit het vrouwelijke perspectief.

 

“Vanaf jonge leeftijd was ik nieuwsgierig naar seksualiteit en verliefde gevoelens en het jagen daarop. Gelukkig kon ik daar zorgeloos over fantaseren zonder dat iemand dat zag als een onbedoelde uitnodiging. Ik wil in deze voorstelling zowel de rauwe schoonheid van jonge vrouwelijke seksualiteit als het taboe daarop uitdiepen. Let’s talk about this.” - Silke van Kamp

Bio Silke van Kamp
Silke van Kamp is theater- en filmregisseur. Die dubbele vaardigheid maakt haar werk rijk. In 2019 werd ze genomineerd voor de BNG-Bank theaterprijs met haar afstudeervoorstelling Chimo Zei Lila. Haar werk typeert zich door zijn gelaagdheid, de rauwe rand, humor en een affiniteit met de beeldende kunsten. Ze zoekt graag naar inspiratie in de duistere hoekjes van de maatschappij waar we verstoppen wat moeilijk ligt of bedreigend is. Door een breed gedragen idee, een aanname of de norm vanuit een ander perspectief te belichten, geeft ze het een nieuwe waarde mee.

Het Zuidelijk Toneel  
Het Zuidelijk Toneel is hét gezelschap van het zuiden gevestigd in thuisstad Tilburg. Vanaf 2025 vaart het gezelschap een nieuwe koers met Sarah Moeremans als eerste vrouwelijk artistiek directeur én een vast ensemble van zes opwindende spelers. Samen met deze zes paradepaardjes, een aantal getalenteerde makers en inspirerende partners bestormt het gezelschap de grote en kleine zalen van theaters en festivals in heel Nederland en Vlaanderen. Met daarnaast elk jaar een Brabants project. Het Zuidelijk Toneel maakt voorstellingen voor een brede laag van de bevolking, iedereen is welkom en zal opgewonden door nieuwe ideeën, een gevoel van saamhorigheid en humor de zalen weer verlaten.

 

Team

regie Silke van Kamp tekst Annet Bremen spel Joep van der Geest en Keja Klaasje Kwestro kostuumontwerp Daphne de Winkel fotografie Sofie Knijff