Dresi fu yeye

De reis naar thuis
za 18 jan 16:00 - 17:30
Wat betekent thuis en je thuis voelen wanneer je tussen twee culturen leeft?
  • 18 jan
    16:00 - 17:30
    Bezoek voorafgaand Artists Against Gender Apartheid (14:00 - 15:00 u)
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine zaal
    Geweest

Dresi fu yeye is een interactieve talkshow in een intieme setting met performances en dialoog. Deze editie gaat over ‘thuis voelen’. 

Dresi fu yeye is een terugkerend programma van Theater Rotterdam dat ons samenbrengt om te praten, leren en helen rondom onze gedeelde koloniale geschiedenis. Een plek waar ontmoeting, verbinding, heling én vieren centraal staan, ondanks de complexiteit van de thema's. Dresi fu yeye; medicijn voor de ziel.

Een gesprek over identiteit, eten en thuis voelen
Het thema van deze editie van Dresi fu yeye is ‘thuis voelen’. Wat betekent thuis voor verschillende mensen en hoe blijven we hiermee verbonden? Hoe omarm je de schoonheid én uitdagingen van leven tussen twee werelden? En hoe komen verschillende culturen tot uiting in je identiteit? Ook kijken we samen naar welke rol eten speelt in deze thematiek.
Tijdens deze middag wisselen inspirerende gesprekken, performances en muziek elkaar af, en worden verschillende verhalen met elkaar verweven. Samen onderzoeken we hoe we ons thuis kunnen voelen in onszelf en in onze samenleving.  

Het huidige politieke en maatschappelijke klimaat vraagt om momenten zoals deze, waarin we stilstaan bij wie we zijn, hoe we hier zijn gekomen en hoe we samen verdergaan. 

Of je nu al bekend bent met deze gesprekken of nieuwsgierig bent om erbij te zijn: je bent van harte welkom om je verhaal te delen, nieuwe perspectieven te ontdekken en mee te bouwen aan een toekomst vol verbinding.

Laten we samen de reis naar thuis maken.

GASTEN EN PERFORMERS

o.a. Babs Gons, Shishani, Dr. Eneida Delgado Silva, Khalid Amakran, Kai de Bies en Macarena Loma Yévenes, Ballpark, Mahutin Awunou (presentatie)

 

TIP

Combineer dit programma met een bezoek aan de voorstelling The Story of Travis op dezelfde dag.

Meer over Travis

 

Of bezoek voorafgaand Artists Against Gender Apartheid (14.00 - 15.00 u) op het Schouwburgplein.

 

Meer info

Programma

In de kleine zaal presenteert host Mahutin Awunou een bijzonder programma. Dichter des Vaderlands Babs Gons draagt voor uit eigen werk. Daarna gaat Mahutin in gesprek met Dr. Eneida Delgado Silva, Khalid Amakran, Kai de Bies en Macarena Loma Yévenes over hun persoonlijke geschiedenis en het vinden van heling en het vieren van identiteit middels eten. Er is muziek van Shisani en er is iets te proeven. De leden van Theater Rotterdam jongerenplatform Ballpark leveren ook een bijdrage aan deze middag.

Babs Gons is schrijver, performer en Dichter des Vaderlands. Ze is bekend om haar poëzie met maatschappelijke urgentie, organiseert literaire programma’s, publiceerde poëzie- en kinderboeken, en won diverse prijzen.

Eneida Delgado Silva is een bevlogen psycholoog met Kaapverdiaanse roots en oprichter van GGZ-praktijk SANE Psychologen in Rotterdam. Haar missie: de GGZ toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht culturele achtergrond, taal of geloofsovertuiging. Onder haar leiding is SANE uitgegroeid tot een multicultureel team van 25 hulpverleners, een weerspiegeling van de diversiteit van Rotterdam.

Kai de Bies is chef-kok van makerscollectief LFMC en private chef bij Advidi. Hij combineert zijn liefde voor eten en muziek in projecten als King Kai’s Brute Broodjes en BORI, een culinair tv-format op NPO Start. Met ervaring in topkeukens en als DJ deelt Kai unieke smaken en verhalen, zowel op het bord als achter de draaitafels.

Macarena Loma Yévenes is artistiek directeur van makerscollectief LFMC, een interdisciplinair productiehuis dat inclusiviteit en unieke stemmen centraal stelt. Als curator en creatief producent bouwt ze aan een meer diverse culturele sector. Met haar brede netwerk ondersteunt ze projecten die urgentie en verbeelding ademen.

Khalid Amakran is een Rotterdamse fotograaf. Zijn werk, o.a. gepubliceerd in NRC, combineert maatschappelijke diepgang met persoonlijke verhalen. Als commissielid van de eregallerij van het Nederlands Fotomuseum droeg hij bij aan een vernieuwende fotografische geschiedschrijving. Zijn portretten van de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders werden tentoongesteld in Museum Gouda. 

Shishani is een bekroonde artiest en veelzijdig muzikant, geboren in Namibië en gevestigd in Amsterdam. Hun werk combineert onderzoek en kunst, met een focus op sociaal bewustzijn en gemarginaliseerde perspectieven. Met invloeden uit Afrika, soul, jazz en folk belichamen hun krachtige stem en muziek culturele verbinding.

Mahutin Awunou is moderator, gespreksleider en expert in inclusie en talentontwikkeling. Ze werkt met jongeren en jongvolwassenen, ontwikkelt programma’s rond identiteit, anti-racisme en dekolonisatie, en verbindt mensen met rust en warmte.

Team, Guests

Babs Gons

Performer

Kai de Bies

Gast

Mahutin Awunou

Host

Shishani

Muziek

Eneida Delgado Silva

Expert

Macarena Loma Yévenes

Gast

Ballpark

Maker

Team

Concept Joëlle Raus Prudence
Programmamakers Sophie de Vries, Joëlle Raus Prudence
Techniek Kas van de Weem, Martijn Huisman, Niels Smeets
Decor Flox Aalberts, Wim Bechtold
Productie Marleen Reijnen