Luc Schaltin

God 99 - Bar by bar, night by night, story by story, onward!

Productiehuis Theater Rotterdam: Enkidu / Platform 0090
wo 7 jul - vr 15 apr
99 verhalen uit het Midden-Oosten

De uitgeweken Iraakse filmmaker Hassan Blasim verzamelde verhalen over de bizarre werkelijkheid van mensen in het Midden-Oosten die allemaal op hun eigen manier te maken hadden met een wereld vol conflicten. 

Click here for English

In Allah 99 – de debuutroman van Hassan Blasim – reist een schrijver de wereld rond om 99 mensen uit het Midden-Oosten te interviewen. Het is het vertrekpunt van Enkidu Khaleds nieuwe voorstelling. Drie performers en een dj kruipen in het hoofd en de huid van een reeks romanpersonages. Je ontmoet een jonge vrouw die op zoek is naar haar als verzetsstrijder vertrokken geliefde, een huilende Irakese taxichauffeur die verhalen over ziektes verzamelt, en een dj die vroeger als dokter werkte in een Syrisch ziekenhuis tijdens de ISIS-bezetting. Net als theater spelen interviews vaak met de grens tussen schijn en authenticiteit. Het is precies die grens die Khaled opzoekt in deze Sheherazade-achtige verhalenmarathon.

Over Enkidu Khaled
Enkidu Khaled is een theatermaker en performer. Hij studeerde theater in Bagdad en bij DasArts in Amsterdam, en woont en werkt vandaag in Brussel. Khaled leeft zowel in de Midden-Oosterse als de Europese wereld, en gebruikt theater om de clichés en fantasieën uit te dagen die beide werelden over elkaar hebben. 

Over Hassan Blasim 
In 2000 ontvluchtte filmmaker Hassan Blasim Irak om aan vervolging te ontkomen. Daarna werkte hij een tijdje onder een schuilnaam in Koerdistan voordat hij naar Europa trok. Uiteindelijk kreeg hij asiel in Finland. In zijn eerste, controversiële roman God 99 geeft hij zowel een beeld van de verwoestende kracht van religieus gedreven conflicten als van het ontheemde leven van een vluchteling. 

 

Interview met Enkidu Khaled
Enkidu Khaled kreeg als jongeman in Bagdad de theatermicrobe te pakken dankzij Shakespeare en Brecht. Maar de chaos en oorlog die volgden op de val van Saddams dictatuur, dreven hem en andere jonge theatermakers ertoe het westerse repertoire los te laten. De werkelijkheid waarin zij leefden, werd op geen enkele wijze weerspiegeld in de westerse canon. Enkidu vertelt in een interview met Etcetera hoe hij, geïnspireerd door de rauwe realiteit van het Irak van de 21ste eeuw, volwassen werd als mens en als kunstenaar. Naar het interview

The exiled Iraqi filmmaker Hassan Blasim collected stories about the bizarre reality of people in the Middle East, who all had to deal with a world full of conflict in their own way.

In Allah 99 – the debut novel by Hassan Blasim – a writer travels around the world to interview ninety-nine people from the Middle East. This is the premise of Enkidu Khaled’s new performance. Three performers and a DJ play a series of the characters in the novel. You meet a young woman who is looking for her beloved who left to be a resistance fighter, a weeping Iraqi taxi driver who collects stories about illnesses, and a DJ who used to work as a doctor in a Syrian hospital during the ISIS occupation. Just like theatre, interviews often toy with the border between appearance and authenticity, and it is precisely this border that Khaled explores in his Scheherazade-esque story marathon.

Enkidu Khaled is a theatre maker and performer. He studied theatre in Bagdad and at DasArts in Amsterdam, and currently lives and works in Brussels. Khaled lives both in the Middle Eastern and European world and uses theatre to challenge the clichés and fantasies that each world perpetuates about the other. 

"God 99 is een interessante zoektocht naar een vorm die de ervaring van de realiteit kan verbinden aan de fictie. De voorstelling grijpt op een mooie manier terug naar de gedeelde ervaring van de orale verteltraditie en verleent haar zo een nieuwe urgentie. Het resultaat is een weefsel van verhalen waarin tegelijkertijd een onzekere werkelijkheid weerklinkt als het verlangen naar verbinding."

Etcetera

Team

door en met Sara Dziri, Nele Vereecken, Joachim Robbrecht, Stan Wannet, Dhyaa Joda, Wouter Hillaert, Enkidu Khaled lichtontwerp Luc Schaltin techniek geluid Arzu Saglam techniek Sanja Gergoric outside eye Myriam Van Imschoot gebaseerd op het verhaal van Hassan Blasim met dank aan Lisa Skwirblies 

productie Platform 0090 coproductie Productiehuis Theater Rotterdam, C-Takt, KAAItheater, de Brakke Grond, Kultuurfactorij Monty, Kaap, Moussem Nomadic Arts Center, Het Laatste Bedrijf met dank aan Uitgeverij Jurgen Maas met de steun van Kunstencentrum BUDA, Workspacebrussels, De Markten, De Vlaamse Gemeenschap, de Stad Antwerpen, Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid en Gallop Tax Shelter