Op 1 juli 1863 werd - op papier - de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam formeel een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. Tot slaaf gemaakte vielen echter volgens de wet die de afschaffing regelde na deze datum nog tien jaar onder 'toezigt van den Staat'. Dat betekende dat ze gedwongen werden om gedurende die tijd nog steeds op de plantages te blijven werken. Tot 1873 dus. De feestdag ter viering van de afschaffing is Keti Koti. Deze naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’.
‘Medicijn voor de ziel’, dat is de betekenis van Dresi fu yeye , vertaald naar het Nederlands vanuit het Sranantongo (één contacttaal die in Suriname en in haar diaspora gesproken wordt) én de titel die we gekozen hebben voor de avond die we bij TR organiseren op 30 juni.
Een avond waarop we de hoop hebben om met velen samen te komen, generaties elkaar te laten ontmoeten. We zullen licht laten schijnen op de koloniale geschiedenis; een episode die nog steeds invloed heeft op de samenleving zoals deze nu is. De gevolgen van slavernij, racisme en uitsluiting evenals de systemen en denkbeelden uit die periode werken immers nog altijd door. Dekolonisatie van en zorg voor lijf en leden is daarom niet alleen actueel maar essentieel om samen verder te kunnen.
Het programma
THE RITUAL is de nieuwste voorstelling van Sedrig Verwoert, waarin Verwoert identiteit onderzoekt als iets cultureels, seksueels en fysieks. Na de première van de audiovisuele performance Within Without II, een samenwerking met gerenommeerd lichtontwerper Nick Verstand, presenteert Verwoert in THE RITUAL een doorontwikkeling van de choreografieën uit Within Without II. Laat je meeslepen door dit spannende duet van Sedrig Verwoert in samenwerking met Alanna Archibald en muziek gecomponeerd door Phantom Wizard & Ranie Ribeiro.
Choreografie & Concept Sedrig Verwoert Dansers Alanna Archibald & Sedrig Verwoert Dramaturgie Leo Spreksel & Sedrig Verwoert Kostuumontwerp Martine Douma & Ogenda Muziekcomponisten Phantom Wizard & Ranie Ribeiro
Productie ondersteund door ICK Amsterdam & Het Nationale Ballet
Tijdens Dresi fu yeye staan herdenking én heling centraal, hierin werken we samen met Diaspora Wellhouse die tijdens het programma een aantal rituelen met publiek verzorgen. We breken samen brood en gaan in gesprek; we bieden iedereen een maaltijd aan en nodigen uit tot kennismaking en gesprek aan tafel. De avond staat in het teken van dialoog en kennisoverdracht met als doel elkaar en onze geschiedenissen beter te leren kennen. Het programma wordt afgewisseld met performances en muzikale optredens.
Sabrina Starke & Irene Agyeman Hin van Diaspora Wellhouse
Het programma van deze avond bestaat verder o.a. uit een gesprek tussen Gloria Wekker & Fenneke Wekker met Alida Dors over de invloed van de koloniale geschiedenis op hun leven.
De muzikale acts in het programma wordt gecureerd door House of Knowlegde. met optredens van Rass King en Poliana Vieira.
Auteur Munganyende verkent in haar werk de veelheid van zwart zijn tussen Nederland en de wereld. In haar performancelezing mijmert ze over de dag na de revolutie.
Munganyende
LET OP: Het diner is inmiddels uitverkocht. Voor de rest van het programma zijn er nog kaarten beschikbaar.
Het gehele programma is op ‘Pay what you want’ basis; gratis toegankelijk met ruimte voor een vrije donatie. We anticiperen graag op je komst. Aanmelden kan via deze link.